Ο Αντώνης Σαμαράς γεννήθηκε στην Αθήνα στις 23 Μαΐου 1951.

Σπούδασε Οικονομικά στο Amherst College και Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Harvard (MBA). Από το 1977 έως το 1993 εκλέγεται Βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ Το 1989 ορίζεται Υπουργός Οικονομικών, ενώ από το Νοέμβριο του 1989 έως το Φεβρουάριο του 1992 διατέλεσε υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας.

Στις 21 Οκτωβρίου 1992, έπειτα από διαφωνία του με τον τότε πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ανακοίνωνε την παραίτησή του από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η διαφωνία του αφορούσε στον τρόπο χειρισμού του Μακεδονικού και τη λύση της διπλής ονομασίας που προέκρινε ο τότε πρωθυπουργός. Λίγο μετά η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχασε στη Βουλή τη δεδηλωμένη μετά την παραίτηση και του βουλευτή Γιώργου Συμπιλίδη

Στις εκλογές του 1993 κατεβαίνει και η Πολιτική Άνοιξη, δημιούργημα του Αντώνη Σαμαρά, η οποία λαμβάνει ποσοστό 4,88% και καταφέρνει να εισέλθει στη Βουλή με 10 βουλευτές. Ο Αντώνης Σαμαράς εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας. Παραμένει πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης έως το 2004.

Το 2004 εκλέγεται ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ευρωβουλή διετέλεσε μέλος στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής, στην Επιτροπή για τη Στρατηγική της Λισσαβώνας, καθώς και στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ – Ρωσίας.

Το 2007 εκλέγεται βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του υπουργού Πολιτισμού (Ιανουάριος 2009) ήταν μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τον Οκτώβριο του 2009 επανεκλέγεται πρώτος Βουλευτής Μεσσηνίας της Νέας Δημοκρατίας.

Το Νοέμβριο του 2009 εκλέγεται από τα μέλη του κόμματος, 7ος Πρόεδρος στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας.

Τον Ιούνιο 2012, μετά τις διπλές εκλογές, οδηγεί το κόμμα του σε νίκη, χωρίς να κατακτά την αυτοδυναμία. Σχηματίζει ως πρωθυπουργός κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ, η οποία έναν χρόνο αργότερα αποχώρησε από το κυβερνητικό σχήμα.

Oμιλεί Αγγλικά, Γαλλικά και Ιταλικά.

Είναι παντρεμένος με την Γεωργία Κρητικού και είναι πατέρας της Λένας και του Κώστα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ