Ο Κώστας Σημίτης γεννήθηκε στον Πειραιά στις 23 Ιουνίου 1936. Σπούδασε νομικά και οικονομικά στη Γερμανία και την Αγγλία, όπου και γνώρισε τη σύζυγο του Δάφνη Αρκαδίου, με την οποία απέκτησε δύο κόρες. Ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του σταδιοδρομία ως υφηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κωσταντίας της Δυτικής Γερμανίας, ενώ από το 1977 είναι τακτικός καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στον αντιδικτατορικό αγώνα εναντίον της χούντας των συνταγματαρχών (1967-1974), συμμετείχε ενεργά και καταδικάστηκε ερήμην σε φυλάκιση. Το 1969 διέφυγε στο εξωτερικό και σε αντίποινα συνελήφθη η σύζυγός του και κρατήθηκε για δύο μήνες σε απομόνωση. Στη Γερμανία το 1970 έγινε μέλος του ΠΑΚ (Πανελλήνιο Απελευθερωτικό Κίνημα) και το 1974 υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, συμμετέχοντας στην διατύπωση της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη. Συμμετείχε στο πρώτο Εκτελεστικό Γραφείο και στην πρώτη Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Αμέσως μετά την εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο του 1981 διετέλεσε υπουργός Γεωργίας από το 1981 έως το 1985. Εκλέγεται βουλευτής της Α’ εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, συνεχώς από το 1985 -οπότε και αναλαμβάνει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Διετέλεσε για μικρό διάστημα υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κατά τη διάρκεια της οικουμενικής Κυβέρνησης Ζολώτα. Από το 1993 ως το 1995 διετέλεσε Υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.

Στις 18 Ιανουαρίου 1996 εξελέγη πρωθυπουργός από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από το αξίωμά του για λόγους υγείας. Στις 30 Ιουνίου 1996, το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, τον αναδεικνύει πρόεδρο του Κινήματος, και με τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές 22ας Σεπτεμβρίου 1996, επανεκλέγεται πρωθυπουργός, με αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ το 1999 επανεκλέγεται πρόεδρος του κινήματος.

Στις κοινοβουλευτικές εκλογές της 9ης Απριλίου 2000 επανεκλέγεται πρωθυπουργός, με αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ και στο 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που ακολουθεί, τον Οκτώβριο του 2001, επανεκλέγεται πρόεδρος του κινήματος.

Ο Κώστας Σημίτης προήδρευσε του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κατά το α΄ εξάμηνο του 2003 στο πλαίσιο της προγραμματισμένης 4ης Ελληνικής προεδρίας από την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κατέχοντας το ρεκόρ συνεχούς παραμονής στον πρωθυπουργικό θώκο στη σύγχρονη πολιτική ιστορία, αποχώρησε από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ υπέρ του Γιώργου Παπανδρέου λίγο πριν τις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004.

Κατέρχεται στις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου ως υποψήφιος στην Α’ Πειραιώς.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ