Η δυσκολία πρόσβασης των κατοίκων των ακριτικών περιοχών στις δομές υγείας αποτυπώνεται μέσα από τη αυξημένη συμμετοχή στις εννέα εκστρατείες προληπτικής ιατρικής που υλοποίησε το 2014 η «Ανοιχτή Αγκαλιά» των Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής και Ιατρικής. Από τον Μάρτιο έως το Νοέμβριο του 2014 πραγματοποιήθηκαν 17.445 δωρεάν ιατρικές εξετάσεις παιδιών και ενηλίκων σε Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, Θράκη και Ήπειρο.
 
Για 19η συνεχή χρονιά, η «Ανοιχτή Αγκαλιά» επισκέφθηκε 12 ακριτικά νησιά και 10 δημοτικές κοινότητες, παρέχοντας δωρεάν βιοχημικές και λοιπές εξετάσεις από ομάδα 225 γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, με τη συνδρομή νοσηλευτών και ψυχολόγων.

Μάλιστα, φέτος η συμμετοχή των πολιτών στα προγράμματα προληπτικής ιατρικής ξεπέρασε το αναμενόμενο, με αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση των βιοχημικών και λοιπών εξετάσεων, κυρίως των ενηλίκων. Αυτό, σύμφωνα με του ειδικούς, είναι μια ένδειξη της δυσκολίας των κατοίκων στις ακριτικές περιοχές, να μετακινηθούν στα νοσοκομεία της περιοχής τους, αλλά και της έλλειψης στοιχειώδους στελέχωσης των Πολυδύναμων Ιατρείων, ή ακόμη και των Κέντρων Υγείας.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «Ανοιχτή Αγκαλιά», οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης εκτός από την επιπτώσεις που έχουν στην Υγεία, αποτυπώνονται και στην ψυχολογική φόρτιση, το άγχος και την ανασφάλεια που βιώνουν οι πολίτες.

health.in.gr