Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί το «Exodus» προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Γιατί το «Exodus» προκαλεί έντονες αντιδράσεις

Είτε για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει μόνο λευκούς ηθοποιούς στους κεντρικούς ρόλους, είτε εξαιτίας της θεματολογίας του, η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, ενώ αραβικές χώρες έχουν σπεύσει να απαγορεύσουν την ταινία.

Είτε για την επιλογή του να χρησιμοποιήσει μόνο λευκούς ηθοποιούς στους κεντρικούς ρόλους, είτε εξαιτίας της θεματολογίας του, η νέα ταινία του Ρίντλεϊ Σκοτ Έξοδος: Θεοί και Βασιλιάδες έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις.

Αρκετές αραβικές χώρες έχουν επιλέξει να απαγορεύσουν την ταινία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσε ότι η ταινία δεν θα προβληθεί εξαιτίας «θρησκευτικών λαθών». Είχαν προηγηθεί απαγορεύσεις από την Αίγυπτο (για «ιστορικές ανακρίβειες») και από το Μαρόκο (για την «απεικόνιση του Θεού», η οποία απαγορεύεται από το Ισλάμ).

Τι είναι αυτό που έχει εξοργίσει τόσο τις αραβικές χώρες;

Μία από τις βασικές αιτίες είναι το γεγονός ότι ο Σκοτ προσπαθεί να παρουσιάσει τα θαύματα ως ένα είδος φυσικών φαινομένων, ως τμήμα ενός κύκλου καταστροφών.

Ο Μοχάμεντ Αφίφι, επικεφαλής του ανωτάτου Συμβουλίου Τεχνών της Αιγύπτου, επιτέθηκε στο Exodus, λέγοντας ότι δείχνει τον χωρισμό της Ερυθράς Θάλασσας ως «φαινόμενο παλίρροιας» αντί για θαύμα.

Παράλληλα, η Αίγυπτος εξέφρασε και την αντίδρασή της για το γεγονός ότι στην ταινία απεικονίζονται εβραίοι να χτίζουν τις πυραμίδες, καθώς και για το γεγονός ότι ο Μωυσής αντιμετωπίζεται ως στρατηγός και όχι ως προφήτης.

Στο Μαρόκο η ταινία απαγορεύτηκε επειδή ο Θεός απεικονίζεται με τη μορφή ενός μάλλον γκρινιάρικου αγοριού. Ο διανομέας της ταινίας στη χώρα δήλωσε πάντως ότι «Το παιδί μέσω του οποίου ο Μωϋσής λαμβάνει την αποκάλυψη δεν λέει σε καμία στιγμή ότι είναι ο Θεός.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν ότι εξέτασαν την ταινία και ότι βρήκαν πως υπάρχουν πολλά λάθη «όχι μόνο για το Ισλάμ, αλλά και για άλλες θρησκείες».

Από την αρχή, το Exodus είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις.

Ο λόγος ήταν η απόφαση του Ρίντλεϊ Σκοτ να επιλέξει μόνο λευκούς ηθοποιούς για να ερμηνεύσουν τους κεντρικούς ρόλους της ταινίας.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σε μία καμπάνια για το μποϊκοτάζ της ταινίας με τους επικριτές να δηλώνουν ότι η ταινία «επανακαθορίζει την ιστορία»

Ο σκηνοθέτης Ταρίκ Νασίντ είχε γράψει σε μήνυμα στο Facebook: «Η ιστορία εκτυλίσσεταιστην αρχαία Αφρική, αλλά όλοι οι αφρικανοί βασιλιάδες και θεοί ερμηνεύονται από λευκούς ηθοποιούς και όλοι οι σκλάβοι, οι ληστές και οι Αιγύπτιοι «κατώτερης τάξης» ερμηνεύονται από μαύρους ηθοποιούς».

O 77χρονος σκηνοθέτης είχε δηλώσει ότι δεν μπορεί να βρει τα χρήματα που χρειάζονται για μία τόσο ακριβή παραγωγή «εάν ο βασικός πρωταγωνιστής είναι ο Μοχάμεντ τάδε-και-τάδε από εκεί-και-εκεί. Δεν πρόκειται να βρω τα χρήματα. Οπότε δεν το σκέφτομαι καν».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024