Τόπος με απαράμιλλες φυσικές ομορφιές, επιβλητικά ορεινά συγκροτήματα, εντυπωσιακά φαράγγια και απόκρημνες βουνοπλαγιές, πολυάριθμα ποτάμια και πηγές, η Ευρυτανία αποτελεί δικαίως σημείο αναφοράς για τους φυσιολάτρες και τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού (πεζοπορία, αναρρίχηση, ορειβασία, διάσχιση φαραγγιών, ράφτινγκ, κανό – καγιάκ κ.ά.).

Ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Χελιδόνας και της Καλιακούδας, στην περιοχή που εκτείνεται νοτιοδυτικά από την πόλη του Καρπενησίου, ρέει ο ποταμός Καρπενησιώτης, ακολουθώντας τη διαδρομή που οδηγεί από την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας στον Προυσό με το ιερό προσκύνημα της Παναγίας.

Ο Καρπενησιώτης πηγάζει από τις ράχες του Τυμφρηστού (Βελουχίου) και ανταμώνει τον ποταμό Κρικελλοπόταμο στη θέση «Διπόταμα», βορειοανατολικά του Προυσού. Στο μαγευτικό αυτό τοπίο, όπου αναπτύσσονται υπαίθριες αθλητικές δραστηριότητες (ράφτινγκ, κανό – καγιάκ, αναρρίχηση), ο Καρπενησιώτης και ο Κρικελλοπόταμος συμβάλλουν στον ποταμό Τρικεριώτη.

Κοντά στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη με τα αμέτρητα πλατάνια, σε περιοχές ελατοσκέπαστες, είναι χτισμένα γραφικά χωριά με παραδοσιακό χρώμα.

Τους ταξιδιώτες υποδέχονται με φιλόξενη διάθεση το Βούτυρο (Βουτύρο), με την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής και το γαλήνιο φυσικό περιβάλλον, το Κλαύσι (Κλαυσί), με την παλαιοχριστιανική βασιλική του Αγίου Λεωνίδη, το Παλαιό Μικρό Χωριό, με την όμορφη μικρή πλατεία, τα πετρόχτιστα σπίτια και αρχοντικά, έργα ηπειρωτών μαστόρων, και τη λιμνούλα του, το Μεγάλο Χωριό, με ωραίο φυσικό ανάγλυφο, δείγματα εξαίρετης αρχιτεκτονικής και πλακόστρωτα καλντερίμια.

Μια ξεχωριστή ενότητα στην ευρύτερη περιοχή του Παλαιού Μικρού Χωριού και του Μεγάλου Χωριού αποτελεί ο συνοικισμός Γάβρος, γνωστός για τις ταβέρνες του, όπου το παραδεισένιο περιβάλλον, με τα τρεχούμενα νερά του Καρπενησιώτη και τα πανύψηλα πλατάνια, μαγεύει τους επισκέπτες.

Πάντως, το πλέον συναρπαστικό τμήμα της παραποτάμιας διαδρομής από το Καρπενήσι προς τον Προυσό είναι αυτό μετά το Γάβρο, όταν αρχίζουν να ορθώνονται οι απόκρημνες ορθοπλαγιές στο άγριας φυσικής ομορφιάς φαράγγι Κλειδί, το οποίο διασχίζει ο Καρπενησιώτης.

Στη διαδρομή από το φαράγγι Κλειδί προς τον Προυσό οι λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού συναντούν τα «Πατήματα της Παναγίας» και, ψηλότερα, το «Τύπωμα» (Δρακότρυπα), που σύμφωνα με την παράδοση δημιούργησε στο πέρασμά της η Παναγία, μεταφέροντας στη μονή της Προυσιώτισσας την εικόνα της.

Στην περιοχή της κοιλάδας του Καρπενησιώτη διεξήχθη, μεταξύ άλλων, η μάχη του Κεφαλόβρυσου (8 Αυγούστου 1823), κατά τη διάρκεια της οποίας έχασε τη ζωή του ο Μάρκος Μπότσαρης, ήρωας της Επανάστασης του 1821. Το Κεφαλόβρυσο είναι σήμερα ένας θαυμάσιος χώρος αναψυχής με υπεραιωνόβια πλατάνια, πεζούλες και τρεχούμενα νερά.

Ευρυτανία: το μεγαλείο του Καρπενησιώτη, το μεγαλείο της ευρυτανικής φύσης.