Αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης παχυσαρκίας αντιμετωπίζουν τα άτομα που εργάζονται σε νυχτερινή βάρδια, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο PNAS.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Ύπνου και Χρονοβιολογίας του Πανεπιστημίου Μπόουλντερ του Κολοράντο, με επικεφαλής τον Δρ Κένεθ Ράιτ, διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι σε νυχτερινό ωράριο καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια κατά τη διάρκεια του 24ωρου, συγκριτικά με όσους εργάζονται πρωινές ώρες.

Η μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες έρευνες που είχαν δείξει ότι, όταν κανείς εργάζεται -και τρώει- βράδυ, σε ώρες που κανονικά θα έπρεπε να κοιμάται, τότε τείνει να παίρνει κιλά.

Οι επιστήμονες έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έξι ημέρες 14 υγιή άτομα, τα οποία σε εργαστηριακές συνθήκες έπρεπε τις δύο πρώτες ημέρες να εφαρμόσουν ένα τυπικό ωράριο με ύπνο το βράδυ και πρωινή εργασία, ενώ τις επόμενες τέσσερις ημέρες το πρόγραμμα αντιστράφηκε. Καθόλη τη διάρκεια του πειράματος, η ποσότητα του φαγητού και των θερμίδων ήταν ίδια, απλώς διέφερε η ώρα που οι συμμετέχοντες έτρωγαν.

Η έρευνα έδειξε ότι, όταν οι άνθρωποι ακολουθούσαν το πρόγραμμα της νυχτερινής βάρδιας εργασίας, η συνολική κατανάλωση ενέργειας μέσα στην ημέρα συνολικά ήταν κατά 12% έως 16% μικρότερη, πράγμα που πιθανώς οφείλεται στην αποδιοργάνωση του βιολογικού ρολογιού.

Οι άνθρωποι έχουν εξελιχθεί, έτσι ώστε να μένουν ξύπνιοι και να τρώνε όταν έξω υπάρχει φυσικό φως και να κοιμούνται όταν είναι σκοτάδι. Όταν οι συνήθειές τους ανατρέπονται, υπάρχουν συνέπειες για το σώμα τους και τον μεταβολισμό του.

«Η εργασία σε βάρδιες αντίκειται στη θεμελιώδη βιολογία, καθώς απαιτεί η βιολογική ημέρα μας να συμβαίνει τη νύχτα και η βιολογική νύχτα μας να συμβαίνει στη διάρκεια της ημέρας, πράγμα πολύ δύσκολο να επιτευχθεί», εξηγεί ο Δρ Ράιτ.

Το παράδοξο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι ότι οι εργαζόμενοι τα βράδια τείνουν να παχύνουν, παρόλο που, όπως διαπιστώθηκε στο πείραμα, το σώμα τους καίει περισσότερο λίπος, όταν κοιμούνται στη διάρκεια της ημέρας, σε σχέση με όταν κοιμούνται τα βράδια. Δεν είναι σαφές γιατί αυτό συμβαίνει. Παρόλο όμως που καίνε πιο πολύ λίπος, συνολικά η ενεργειακή κατανάλωσή τους μέσα στο 24ωρο είναι μικρότερη, με τελικό αποτέλεσμα να τείνουν να παίρνουν κιλά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η νυχτερινή εργασία έχει συνδεθεί και με άλλες παθήσεις, όπως ο διαβήτης, η καρδιοπάθεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ