Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μπορεί να σας κάνει καλό, μόνο αν είστε τυχεροί και έχετε τα κατάλληλα γονίδια, υποστηρίζουν σουηδοί ερευνητές.

Επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Γκέτεμποργκ διαπίστωσε ότι οι μικρές ποσότητες αλκοόλ δρουν προστατευτικά έναντι της καρδιακής νόσου, αλλά μόνο για εκείνους που έχουν μια συγκεκριμένη μετάλλαξη του γονιδίου CETP TaqIB.

Δυστυχώς, όμως, μόνο τρία στα 20 άτομα είναι φορείς του συγκεκριμένου γονιδίου.

Οι ερευνητές συνέκριναν τις συνήθειες κατανάλωσης αλκοόλ 618 σουηδών πασχόντων από καρδιακό νόσημα και 3.000 υγιών ατόμων, με όλους τους συμμετέχοντες να υποβάλλονται επίσης σε γενετικό τεστ για τον εντοπισμό του συγκεκριμένου γονιδίου.

Από την επεξεργασία των δεδομένων προέκυψε ότι, τελικά τα οφέλη του αλκοόλ αφορούν μια μειονότητα του γενικού πληθυσμού. «Με άλλα λόγια, η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ έχει προστατευτική επίδραση για μόνο το 15% του γενικού πληθυσμού», υπογραμμίζει ο Δρ Νταγκ Θελε.

Το γονίδιο παράγει την πρωτεΐνη CETP η οποία επηρεάζει την HDL χοληστερόλη που βοηθά στην αφαίρεση των θρόμβων αίματος από τον οργανισμό.

Σύμφωνα με μια θεωρία, το αλκοόλ ενισχύει την HDL χοληστερόλη, ενώ μια άλλη υποστηρίζει ότι περιέχει υγιεινές προστατευτικές αντιοξειδωτικές ουσίες. Οι σουηδοί ερευνητές πιστεύουν ότι μια εκ των δύο θεωριών μπορεί να είναι σωστή, αλλά ο μηχανισμός της HDL χοληστερόλης ή ο τρόπος δράσης των αντιοξειδωτικών παραμένουν προς το παρόν άγνωστοι.

Αν μπορέσουν οι επιστήμονες στο εγγύς μέλλον να περιγράψουν αυτούς τους μηχανισμούς, ίσως να καταστεί ευκολότερος ο γενετικός έλεγχος του πληθυσμού και ο εντοπισμός των ατόμων που ανήκουν στο τυχερό 15% που επωφελείται από την κατανάλωση του αλκοόλ.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, τα παραπάνω στοιχεία θέτουν σε νέα βάση τους επιστημονικούς ισχυρισμούς ότι η μετριοπαθής κατανάλωση αλκοόλ (επτά ποτά την εβδομάδα για τις γυναίκες και 14 για τους άνδρες), έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας. Επίσης, επιβεβαιώνουν παλαιότερες μελέτες που είχαν συσχετίσει τη συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη με τα οφέλη υγείας του αλκοόλ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr