Οι φυτικές ίνες είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος στη διατροφή όλων μας, αλλά ο ρόλος τους γίνεται ακόμη πιο σημαντικός στη διατροφή των ατόμων που έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου. Οι επιδράσεις των φυτικών ινών στα επίπεδα του σακχάρου και των λιπιδίων, σύμφωνα με αρκετές έρευνες, φαίνεται να είναι ευεργετικές.

Είναι επίσης ευρύτατα γνωστό ότι η κατανάλωση φυτικών ινών συμβάλλει στη μείωση ή διατήρηση του επιθυμητού βάρους. Και αυτό γιατί η κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορα αίσθημα κορεσμού και μας κρατά για πολλή ώρα χορτάτους, ενώ παράλληλα μειώνεται η επιθυμία του οργανισμού για λιπαρά σνακ και γλυκά μεταξύ των γευμάτων.

Πηγές φυτικών ινών

Φυτικές ίνες βρίσκουμε σε υψηλές ποσότητες στα φρούτα, τα λαχανικά, τα ακατέργαστα δημητριακά (ψωμί και ζυμαρικά ολικής άλεσης, νιφάδες βρώμης, κλπ), τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.                      

Φυτικές ίνες υπάρχουν και στα  Sweet & Balance από τη ΓΙΩΤΗΣ, μία ολοκληρωμένη σειρά επιδορπίων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη (ΓΔ) που περιέχει φυτικές ίνες, ενώ δεν περιέχει καθόλου ζάχαρη και έχει περιορισμένα λιπαρά και θερμίδες. Περιέχει γλυκαντικό φυσικής προέλευσης από το φυτό stevia που έχει φυσική γλυκιά γεύση, δεν μεταβολίζεται από τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν παρέχει θερμίδες.

Τα επιδόρπια χαμηλού ΓΔ συμβάλλουν στον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, καθώς δεν προκαλούν απότομες μεταγευματικές αυξομειώσεις των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα.  Έτσι, απελευθερώνεται αργά και σταθερά γλυκόζη και συνεπώς ενέργεια στο σώμα, σε αντίθεση με την περίπτωση που καταναλώνουμε τρόφιμα με υψηλό ΓΔ.

Ενδεικτικά η περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες για τα προϊόντα Sweet & Balance συνοψίζεται στον παρακάτω πίνακα:

 Πληροφορίες για το ποσοστό φυτικών ινών που περιέχονται στα προϊόντα Sweet & Balance μπορείτε να βρείτε στο site www.sweetandbalance.gr

health.in.gr