Ανοιχτή συνεδρίαση σε επιστήμονες, ασθενείς, συγγενείς και το ευρύτερο κοινό πραγματοποιείται το Σάββατο 18 Οτκωβρίου στις 19:30 μ.μ. με στόχο την ενημέρωση για τα νεότερα δεδομένα για την επιληψία καθώς και για μια σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθημερινή ζωή του ατόμου με επιληψία και των οικείων του.

Η εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα του 9ου Πανελλήνιου Συνέδριου Επιληψίας (17-19 Οκτωβρίου 2014, Ξενοδοχείο Crowne Plaza, Αθήνα), και οργανώνεται από την Ελληνική Εθνική Ένωση κατά της Επιληψίας (Ε.Ε.Ε.Ε.) σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Επιστημονικό Σύλλογο κατά της Επιληψίας.

Την εισαγωγή στη συνεδρίαση θα κάνει ο πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου, Αθανάσιος Κοβάνης. Θα ακολουθήσουν ομιλίες για την άθληση, την οικονομική κρίση, την ασφάλιση και την εκπαίδευση σε σχέση με την επιληψία. Τέλος, η Ελληνική Εταιρεία Ψυχοθεραπείας (HAGT) Gestalt θα παρουσιάσει την εθελοντική προσφορά των ψυχολόγων και μελών της σε άτομα με επιληψία και τις οικογένειές τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η Διεθνής Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE), το Παγκόσμιο Γραφείο Επιληψίας (IBE) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υλοποιούν την «Παγκόσμια Εκστρατεία για την Επιληψία», με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος της επιληψίας, τη βελτίωση της θεραπείας, των παρεχόμενων υπηρεσιών και την πρόληψη της νόσου, παγκοσμίως. Για να εξυπηρετήσουν αυτούς τους σκοπούς, προάγουν τις δράσεις για την επιληψία σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και ενισχύουν τις συνεργασίες με άλλους οργανισμούς.

Απώτερος στόχος της εκστρατείας είναι να κλείσει το θεραπευτικό κενό στην επιληψία· παράλληλα, όμως, να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό γύρω από τη νόσο, ώστε να αναγνωριστούν οι ανάγκες των ατόμων με επιληψία, να επαναπροσδιοριστούν, να προωθηθεί η εκπαίδευση και τελικά όλοι οι επαγγελματίες που ασχολούνται με την επιληψία να ευαισθητοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη νόσο.

Φέτος, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για την ευαισθητοποίηση γύρω από την επιληψία παγκοσμίως, που θα τονίσει την επιτακτική ανάγκη για πιο εντατική έρευνα στον τομέα της επιληψίας. Κατόπιν πρωτοβουλίας των ILAE και IBE, για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2015 θα εορταστεί η Παγκόσμια Ημέρα Επιληψίας, και στο εξής θα εορτάζεται κάθε 2η Δευτέρα του Φεβρουαρίου, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ημέρα. Οι χώρες στις οποίες εκπροσωπούνται οι ILAE και IBE ανέρχονται στις 138, καθιστώντας τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Επιληψίας την κορυφαία εκδήλωση για την επιληψία σε όλο τον κόσμο.

health.in.gr