Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις μνηστήρες για τον εποικισμό του Άρη

Τρεις μνηστήρες για τον εποικισμό του Άρη

«Η Γη είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, όμως δεν γίνεται να κατοικούμε για πάντα σε αυτό το λίκνο» είχε πει πριν περίπου 100 χρόνια ο ρώσος θεωρητικός της αστρονομίας, Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Έναν αιώνα μετά φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αφού έχει ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την εκτέλεση ιδιωτικών αποστολών στο διάστημα. Τρεις ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν θέσει ως στόχο τους μέχρι το 2018 να στείλουν επανδρωμένες ή μη αποστολές στον Άρη.

«Η Γη είναι το λίκνο της ανθρωπότητας, όμως δεν γίνεται να κατοικούμε για πάντα σε αυτό το λίκνο» είχε πει πριν περίπου 100 χρόνια ο ρώσος θεωρητικός της αστρονομίας, Κονσταντίν Τσιολκόφσκι. Έναν αιώνα μετά φαίνεται να επιβεβαιώνεται, αφού έχει ανοίξει για τα καλά ο δρόμος για την εκτέλεση ιδιωτικών αποστολών στο διάστημα. Δια του λόγου το αληθές, τρεις ιδιωτικές πρωτοβουλίες έχουν θέσει ως στόχο τους μέχρι το 2018 να στείλουν επανδρωμένες ή μη αποστολές στον Άρη, αρχικά για μια επίσκεψη στο Κόκκινο Πλανήτη και κατόπιν -γιατί όχι;- με στόχο την ίδρυση μιας μόνιμης αποικίας πάνω στο έδαφος του.

Στην άτυπη αυτή κούρσα κονταροχτυπιούνται, σύμφωνα με το ιταλικό περιοδικό L’ Espresso, ο 37χρονος Ολλανδός Μπας Λάνσντορπ με το πρότζεκτ «Mars One», ο 74χρονος Αμερικανός Ντένις Τίτο με το πρότζεκτ «Inspiration Mars» και ο 43χρονος καναδοαμερικανός επιχειρηματίας Ιλον Μασκ με το πρότζεκτ «Space X». Και ίσως αναρωτιέστε τώρα για ποιο λόγο και οι τρεις επενδυτές έχουν θέσει ως στόχο τους το έτος 2018; Η απάντηση είναι πως εκείνη τη χρονιά θα λάβει χώρα μια σπάνια ευθυγράμμιση πλανητών, ένα γεγονός βαρύνουσας αστρονομικής, αλλά και σημειολογικής σπουδαιότητας.

Το σχέδιο του Τίτο φαντάζει ως το πιο ρεαλιστικό: ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός του αμερικανού μηχανικού, σε συνεργασία με τη NASA, φιλοδοξεί να στείλει στον Άρη ένα διαστημικό σκάφος δυο ατόμων που δεν θα προσγειωθεί, αλλά απλώς θα κάνει μια βόλτα γύρω από τον πλανήτη και θα επιστρέψει στη γη.

Η αποστολή θα διαρκέσει συνολικά 500 ημέρες που σημαίνει 250 ημέρες μέχρι τον Άρη και άλλες 250 για την επιστροφή του διαστημόπλοιου από εκεί -γι’ αυτό και ο Τίτο θέλει να στείλει, ει δυνατόν, ένα παντρεμένο ζευγάρι, ποντάροντας στην εύρυθμη επικοινωνία μεταξύ τους.

Η αποστολή, που ίσως πραγματοποιηθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα, θα περάσει 160 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια του Άρη, η βαρύτητα του οποίου θα δώσει στο σκάφος την απαιτούμενη επιτάχυνση που θα χρειαστεί για να επιστρέψει στη Γη. Το ταξίδι θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες και θα χρηματοδοτηθεί εξολοκλήρου από το Inspiration Mars Foundation και τους εταίρους του.

Αν μη τι άλλο, ο Τίτο γνωρίζει καλά από διαστημικά ταξίδια, καθώς τον Απρίλιο του 2001 είχε κάνει το πρώτο ταξίδι «αναψυχής» στο διάστημα με το ρωσικό διαστημικό όχημα Σογιούζ και προορισμό το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

O αμερικανός εκατομμυριούχος είχε πληρώσει για το οκταήμερο αυτό ταξίδι 20 εκατ. δολάρια. Ο Τίτο δήλωσε πως αν η πρώτη δοκιμή του 2018 δεν επιτύχει, θα ακολουθήσει και μια δεύτερη προσπάθεια το 2021.

Μετά υπάρχει και το σχέδιο «Space X» με βασικό χρηματοδότη τον Ιλον Μασκ. Τον περασμένο Μάιο, η εταιρία Space X παρουσίασε στην Καλιφόρνια το διαστημικό σκάφος της, το Dragon V2, που αναμένεται ότι μέχρι το 2018 θα μπορεί να μεταφέρει επτά αμερικανούς αστροναύτες στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό κι από εκεί στον Αρη, ένα ταξίδι που, σε αντίθεση με το Inspiration Mars, θα διαθέτει ένα «τσουχτερό» εισιτήριο (αλέ-ρετούρ) της τάξεως των 500.000 δολ. το ‘κεφάλι’. Φυσικά, ο Μασκ δεν κρύβει πως απώτερος του στόχος είναι ο εποικισμός του Άρη, στο απώτερο μέλλον, με μια βιώσιμη κι αυτάρκη πόλη που θα μπορεί να συντηρήσει 80.000 ανθρώπους.

Τέλος, εξίσου μεγαλεπήβολο είναι και το πρότζεκτ «Mars One» του Λάνσντορπ, που υπολογίζεται πως θα κοστίσει πάνω από 6 δισ. δολ. Ο Ολλανδός επιθυμεί όχι μόνο να πάει, αλλά και να μείνει μόνιμα στον Άρη, δημιουργώντας την πρώτη ανθρώπινη αποικία. Πάνω από 200.000 άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο έθεσαν υποψηφιότητα για να πάνε μαζί του στον Κόκκινο Πλανήτη. Ύστερα από εξαντλητικές δοκιμασίες των υποψηφίων, έχουν μείνει 705 άτομα, με στόχο ο Λάνσντορπ να καταλήξει στους 24 επιλαχόντες.

Το έδαφος για τον εποικισμό θα προλειάνει μια ρομποτική αποστολή που θα εκτοξευτεί το 2018 και θα διεξάγει πειράματα για τη δημιουργία νερού στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ θα δοκιμάσει τη συλλογή ηλεκτρικής ενέργειας από ειδικά πολύ λεπτά φωτοβολταϊκά πάνελ. Στη συνέχεια, θα εκτοξευθεί η πρώτη ομάδα, αποτελούμενη από τέσσερα άτομα, το 2023-24, και τα ταξίδια θα συνεχιστούν ανά δύο χρόνια με μια νέα τετραμελή ομάδα –ένα ταξίδι χωρίς επιστροφή, αφού οι αστροναύτες αυτοί θα είναι οι πρώτοι άποικοι του Άρη.

Και δίπλα σε όλα αυτά τα πρότζεκτ, υπάρχει φυσικά και η πρώτη διδάξασα: η NAΣΑ έχει θέσει στόχο να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στον Άρη μέχρι το 2035 και εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Και η παρουσία του ρομποτικού οχήματος Curiosity στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη αποδεικνύει πως ο στόχος αυτός ίσως να μην είναι τόσο μακρινός όσο φανταζόμαστε…

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Ολυμπιακός – Φερεντσβάρος: Κρίσιμη «μάχη» στον Πειραιά, με «φόντο» το Final-4!

Ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει την πανίσχυρη και αήττητη Φερεντσβάρος, την οποία υποδέχεται στο Παπαστράτειο κολυμβητήριο, για την κρίσιμη 4η αγωνιστική των προημιτελικών ομίλων του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024