Το εκθεσιακό της ντεμπούτο σε γαλλικό έδαφος πραγματοποιεί και η μικρότερη τετράθυρη Jaguar, ΧΕ, η οποία φιλοδοξεί να σπάσει το γερμανικό μονοπώλιο σε μια ιδιαίτερα δημοφιλή premium κατηγορία.

Η ΧΕ βασίζεται σε μια ολοκαίνουρια πλατφόρμα με υψηλή «περιεκτικότητα» σε αλουμίνιο που φτάνει το 75%, στοιχείο που αναγάγει την ΧΕ ως την ελαφρύτερη και πιο άκαμπτη τετράθυρη Jaguar, αλλά και την μοναδική στην κατηγορία της με monocoque πλαίσιο κατασκευασμένο, κατά κύριο λόγο, από αλουμίνιο.

Νέα είναι και η ανάρτηση της ΧΕ καθώς αντί της συνήθους διάταξης με γόνατα MacPherson εμπρός, η Jaguar έχει προτιμήσει διπλά ψαλίδια για τον μπροστινό άξονα. Στον πίσω άξονα, προτιμήθηκε η τοποθέτηση μιας ανεξάρτητης ανάρτησης πολλαπλών συνδέσμων η οποία επιγράφεται Integral Link.

Τις προδιαγραφές της ΧΕ συμπληρώνει το νέο ηλεκτρικά υποβοηθούμενο σύστημα διεύθυνσης καθώς και το καινοτόμο σύστημα All Surface Progress Control, το οποίο, σε ταχύτητες από 3,5 έως και 30 χλμ./ώρα παρεμβαίνει στα φρένα και στη λειτουργία του κινητήρα στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Σε ό,τι αφορά τους κινητήρες, η Jaguar θα εξοπλίζεται, μεταξύ άλλων και με τα νέας γενιάς Ingenium τετρακύλινδρα μοτέρ χωρητικότητας 2,0 λίτρων. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει o νέος δίλιτρος τετρακύλινδρος αλουμινένιος κινητήρας προδιαγραφών Euro 6 και συστήνεται ως ο αποδοτικότερος κινητήρας diesel που κατασκευάστηκε ποτέ από την φίρμα καθώς οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα περιορίζονται σε 99 γρ./χλμ και η τιμή μέσης κατανάλωσης καυσίμου σε 3,7 λίτρα/χλμ. .

Ο κινητήρας θα διατεθεί σε δύο εκδοχές ισχύος για την ΧΕ αποδίδοντας 163 ίππους και 380 Nm ροπής και 180 ίππους και 430 Nm ροπής στην ισχυρότερη εκδοχή του.

Όσο για την κορυφαία της έκδοση, την ΧΕ S, αυτή εξοπλίζεται με ένα V6 μοτέρ 3,0 λίτρων που αποδίδει 340 ίππους, 450 Nm ροπής και συνδυάζεται με αυτόματο κιβώτιο οχτώ σχέσεων επιτρέποντας στην τετράθυρη Jaguar να επιταχύνει από 0-96 χλμ./ώρα σε 4,9 δευτερόλεπτα και να φτάνει την μέγιστη ταχύτητα των 250 χλμ./ώρα.

auto.in.gr