Εκστρατεία με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη πρόληψη της μηνιγγίτιδας από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β εκπονεί η Novartis Hellas με την επιστημονική υποστήριξη του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων.

Η καμπάνια «Παιδικά Χαμόγελα» στοχεύει στο να ενημερώσει το κοινό πως ο εμβολιασμός αποτελεί την αποτελεσματικότερη πρόληψη και προστασία έναντι της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Ο εμβολιασμός είναι αποδεδειγμένα ένα από τα πιο οικονομικώς αποδοτικά επιστημονικά επιτεύγματα της σύγχρονης εποχής για τη δημόσια υγεία. Είναι μία από τις ελάχιστες υπηρεσίες υγείας που κοστίζει πολύ λίγο συγκριτικά με τα τεράστια οφέλη που προσφέρει στην υγεία και την ευημερία των πληθυσμών.

«Η μηνιγγιτιδοκοκκική μηνιγγίτιδα και σηψαιμία είναι μία νόσος χωρίς διακρίσεις και μπορεί να προσβάλει κάθε ηλικιακή ομάδα, με τα βρέφη, νήπια, έφηβους και νεαρούς ενήλικες να αποτελούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς. Το 90% των περιπτώσεων μηνιγγιτιδοκοκκικής μηνιγγίτιδας στη χώρα μας και στην Ευρώπη προκαλείται από μηνιγγιτιδόκοκκο τύπου Β. Στη Ελλάδα κάθε χρόνο καταγράφονται από το εθνικό κέντρο αναφοράς μηνιγγίτιδας περίπου 60-70 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται καταλήγει παρά τη θεραπεία. Από αυτούς που επιβιώνουν, 1 στα 5 άτομα εμφανίζει σοβαρές μόνιμες αναπηρίες, όπως εγκεφαλική βλάβη, επιληπτικούς σπασμούς, απώλεια της ακοής και μαθησιακές δυσκολίες, ενώ είναι δυνατό να υποστεί μέχρι και ακρωτηριασμό άκρων» ανέφερε ο Αθανάσιος Μίχος, επίκουρος καθηγητής Παιδιατρικής-Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Ελληνικού Κολλεγίου Παιδιάτρων, κατά την παρουσίαση του προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, στην Ελλάδα κυκλοφορεί ήδη εμβόλιο έναντι στο μηνιγγιτιδόκοκκο οροομάδας Β. Το εμβόλιο Bexsero αναπτύχθηκε μετά από 20 χρόνια έρευνας με τη χρήση της βραβευμένης τεχνολογίας «Reverse Vaccinology». Το προφίλ ανεκτικότητας και ανοσογονικότητας που διαθέτει έχει τεκμηριωθεί μέσω ενός εκτεταμένου κλινικού προγράμματος, ενώ ενδείκνυται για την προστασία όλων των ηλικιακών ομάδων, από την ηλικία των 2 μηνών και άνω.

health.in.gr