Οι στατίνες που χορηγούνται για τη μείωση της χοληστερόλης ίσως να συμβάλλουν στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, όπως δείχνει μακροπρόθεσμη ευρωπαϊκή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association.

Ερευνητές από το Ακαδημαϊκό Ιατρικό Κέντρο του Άμστερνταμ μελέτησαν 194 παιδιά και εφήβους στην Ολλανδία με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η οποία ενέχει τον κίνδυνο πρώιμης αθηροσκλήρυνσης. Η κληρονομική αυτή διαταραχή επηρεάζει ένα στα 500 άτομα. Στα παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία, η αθηροσκλήρυνση ξεκινά πριν την εφηβεία, και η χορήγηση της κατάλληλης αγωγής ξεκινά από την ηλικία των οκτώ ετών, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες.

Στα παιδιά συνταγογραφήθηκε πραβαστατίνη και ετέθησαν υπό 10ετή ιατρική παρακολούθηση. Η αξιολόγηση έδειξε ότι η λήψη του φαρμάκου εμπόδισε την πρόωρη αθηροσκλήρυνση. Μάλιστα, όσο μικρότερο ήταν το παιδί όταν ξεκίνησε τη θεραπεία, τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα.

«Η πρώιμη έναρξη της θεραπείας με στατίνη έχει καλά αποτελέσματα στα παιδιά με οικογενή υπερχοληστερολαιμία. Η ασφάλεια αυτής της κατηγορίας είναι καλά εδραιωμένη, άρα μπορεί να γίνει η χορήγησή τους άφοβα τόσο σε αυτά τα παιδιά, όσο και σε παιδιά με υψηλό κίνδυνο πρόωρης αθηροσκλήρυνσης», σχολιάζει ο Δρ Σαϊντ Κεριτσι, διευθυντής Παιδιατρικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Στάντον Άιλαντ, στη Νέα Υόρκη.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr