Μεταξύ 1988 και 2010, ο αριθμός των γονέων που μπορούσαν να κρίνουν σωστά αν το παιδί τους ήταν υπέρβαρο ή παχύσαρκο μειώθηκε σημαντικά, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Ερευνητές από το Κολέγιο Δημόσιας Υγείας «Jiann-Ping Hsu» του Πανεπιστημίου της Νότιας Τζόρτζια, με επικεφαλής τον Δρ Τζιαν Ζανγκ, μελέτησαν το ύψος και το βάρος 2.871 παιδιών, 6-11 ετών, που συμμετείχαν στη μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey την περίοδο 1988-1994 και τα συνέκριναν με 3.202 παιδιά, της ίδιας μελέτης αλλά την περίοδο 2005-2010.

Σε όλες τις περιπτώσεις οι γονείς των παιδιών ερωτήθηκαν αν θεωρούσαν το παιδί τους, «υπέρβαρο», «λιποβαρές», «περίπου φυσιολογικού βάρους» ή «δεν ξέρω».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της περιόδου 1988-1994, το 78% των γονέων ενός υπέρβαρου αγοριού και το 61% των γονέων ενός υπέρβαρου κοριτσιού, χαρακτήρισαν το παιδί τους ως «περίπου φυσιολογικού βάρους». Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 83% των αγοριών και το 78% των κοριτσιών, την περίοδο 2005-2010.

Ομοίως, για τα παχύσαρκα αγόρια, το 26% των γονέων τα θεωρούσε περίπου φυσιολογικά το 1988, συγκριτικά με το 37% το 2010.

Όπως και οι γονείς τους, πολλά παιδιά επίσης θεωρούσαν τον εαυτό τους περίπου φυσιολογικού βάρους, ακόμη και όταν επρόκειτο για παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Μάλιστα αυτά τα παιδιά ήταν λιγότερο πιθανό να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος.

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι η γονεϊκή αντίληψη για τον βάρος του παιδιού τους, επηρεάζει την τάση της οικογένειας προς υγιεινές συμπεριφορές και υποεκτιμά τον κίνδυνο που διατρέχει η υγεία του παιδιού από το περιττό σωματικό βάρος. Αυτό ενδεχομένως και να σχετίζεται με το κοινωνικό στίγμα που βαραίνει τα παχύσαρκα άτομα», εξηγεί ο Δρ Ζανγκ.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr