Τη ρατσιστική επίθεση στο Ανοιχτό Σχολείων Μεταναστών Πειραιά (ΑΣΜΠ) καταδίκασαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝΕΛ και η Δημοκρατική Αριστερά, η οποία σημείωσε την ανάγκη «ενίσχυσης του νομοθετικού οπλοστασίου με ένα σύγχρονο και επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο». Την επίθεση είχε καταδικάσει την Κυριακή το ΠΑΣΟΚ. Λύπη και προβληματισμό εξέφρασε ο απερχόμενος δήμαρχος Β.Μιχαλολιάκος.

«Καταδικάζουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, την απρόκλητη επίθεση οπαδών της Χρυσής Αυγής εναντίον του σχολικού συγκροτήματος, όπου φιλοξενείται και το ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά» αναφέρει το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

«Σε μια σύγχρονη Δημοκρατία τέτοιες ενέργειες μίσους δεν μπορεί να γίνονται ανεκτές. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι Αρχές θα κάνουν όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να συλληφθούν οι δράστες» προσθέτει η ανακοίνωση.

«Στην Κοκκινιά της προσφυγιάς, των εργατικών και αντιφασιστικών αγώνων και της Αντίστασης, οι βανδαλισμοί και η τρομοκρατία των νεοναζί δε θα περάσουν και δε θα μείνουν αναπάντητα. Οι δημόσιοι χώροι, τα σχολεία, οι δρόμοι και οι πλατείες αυτής της πόλης ανήκουν σε όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως χρώματος ή καταγωγής, εργαζόμενους, άνεργους και τη νεολαία και όχι στις συμμορίες των νεοναζί τραμπούκων, που προσπαθούν να σπείρουν το μίσος και να αποπροσανατολίσουν ότι για την κρίση υπεύθυνοι είναι οι μετανάστες, στηρίζοντας με τον πιο απολυτό τρόπο την πολιτική των μνημονίων, την πολιτική της εξαθλίωσης της κοινωνίας της κυβέρνησης των Σαμαρά-Βενιζέλου» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας:

«Στηρίζουμε το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών και τους εθελοντές συντελεστές του: στηρίζουμε τη 10χρονη αλληλέγγυα μορφωτική και πολιτιστική δραστηριότητά του, δραστηριότητα που αναγνωρίζεται από όλη κοινωνία της Κοκκινιάς, του Πειραιά και όχι μόνο.

»Είναι αναγκαίο να μπει οριστικά τέρμα στην εγκληματική δράση της συμμορία των νεοναζί στις λαϊκές γειτονιές του Πειραιά. Καλούμε κάθε δημοκράτη-ισα σε ένα πλατύ αντιφασιστικό μέτωπο για να συνεχίσουμε να παλεύουμε για γειτονιές αλληλεγγύης και συνύπαρξης και όχι μίσους και μισαλλοδοξίας, για το δοκιμαζόμενο λαό της Κοκκινιάς και του Πειραιά, για όλους τους εργαζόμενους και άνεργους, για μια καλύτερη ζωή για όλους μας».

«Οι ρατσιστικές πρακτικές και οι αντιλήψεις πρέπει να απορριφθούν και να απομονωθούν από κάθε τίμιο εργάτη και λαϊκό άνθρωπο» τονίζει η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ και καταγγέλλοντας τους βανδαλισμούς που προκάλεσαν φασίστες στο ανοιχτό σχολείο μεταναστών Πειραιά, καλεί λαό και νεολαία να απαντήσουν με τη δράση τους.

«Οι ρατσιστικές αντιλήψεις και οι πρακτικές, που τις συνοδεύουν» αναφέρει σχετική ανακοίνωση, «είναι όπλο του κεφαλαίου για να διαιρεί τους εργάτες και να τους κρατά υποταγμένους και πάμφθηνους, για να μείνει στο απυρόβλητο το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία».

Απάντηση, τονίζει το ΚΚΕ, σε αυτά τα φαινόμενα είναι η καθημερινή στάση και δράση, του λαού και της νεολαίας του Πειραιά, τους οποίους καλεί «να δώσουν μαχητικό παρών στις εκδηλώσεις για τα 70 χρόνια από τη θηριωδία των Γερμανών ναζί και των ντόπιων συνεργατών τους, πολιτικών προγόνων των χρυσαυγιτών, στο Μπλόκο της Κοκκινιάς. Γιατί λαός χωρίς μνήμη είναι λαός χωρίς μέλλον».

«Οι αστυνομικές αρχές πρέπει το γρηγορότερο να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη», τονίζουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Τέρενς Κουίκ, σε δήλωσή του τόνισε, ότι «κανένας δεν έχει το δικαίωμα να δρα εναντίον άλλων κοινωνικών ομάδων και πόσω μάλλον, χρησιμοποιώντας μεθοδεύσεις ξένες σε μία δημοκρατία όπου πρέπει ο σεβασμός ανθρώπων και αξιών να πρυτανεύει.

«Για τη διερεύνηση των ποινικών αδικημάτων πρέπει να επιληφθεί αποφασιστικά η δικαιοσύνη» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΗΜΑΡ, επισημαίνοντας ότι «καταδεικνύεται πλέον η ανάγκη ενίσχυσης του νομοθετικού οπλοστασίου με ένα σύγχρονο και επίκαιρο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο».

«Οι εθελοντές εκπαιδευτικοί συντελούν ένα αξιέπαινο έργο για τους μετανάστες το οποίο πρέπει να συνεχισθεί. Ο αγώνας για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας, της ναζιστικής ιδεολογίας και την εκρίζωση του δικτύου της Χρυσής Αυγής οφείλει να είναι διαρκής και οι ευθύνες της Πολιτείας είναι αντιστοίχως μεγάλες με τις προσδοκίες της κοινωνίας. O ρατσισμός και η μισαλλοδοξία δεν έχουν καμία θέση στη χώρα μας» επισημαίνει η ΔΗΜΑΡ.

Λύπη και τον προβληματισμό για τη ρατσιστική επίθεση εξέφρασε τη Δευτέρα, μιλώντας στον Βήμα 99,5, ο απερχόμενος δήμαρχος της πόλης Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος έσπευσε να κάνει λόγο για «εντελώς περιθωριακό φαινόμενο».

«Είναι ένα εντελώς περιθωριακό φαινόμενο. Πιστεύω πως είναι ένα φαινόμενο των καιρών και είναι η προέκταση των συμπτωμάτων της κρίσης που περνάει η πατρίδα μας εδώ και πολλά χρόνια. Κρίση αξιών, κρίση οικονομική. Κάποια στιγμή το πολιτικό σύστημα θα βρει το σωστό βηματισμό του, θα αποβάλλει τα αίτια που δημιούργησαν την παρακμή και θα αποβάλλει και αυτά τα φαινόμενα» δήλωσε.

«Η Παλιά Κοκκινιά είναι μια συνοικία του Πειραιά με ιδιαίτερη ιστορία, συνυφασμένη πάντα με πολύπλευρους αγώνες για τη Δημοκρατία. Την περιοχή αυτή και μάλιστα το σχολικό συγκρότημα που φιλοξενεί το ανοιχτό σχολείο των μεταναστών επέλεξαν άτομα με φασιστική νοοτροπία προκειμένου να προβούν σε καταστροφές και βανδαλισμούς. Η ενέργεια αυτή, εκτός του ότι είναι απόλυτα καταδικαστέα, προσβάλει την χώρα αλλά και τις δημοκρατικές αντιλήψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών του Πειραιά» τονίζει σε δήλωσή του, ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Ο κ. Μώραλης τονίζει επίσης, ότι «τα αρμόδια όργανα της πολιτείας θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συλληφθούν και να τιμωρηθούν εκείνοι που αδυνατούν να κατανοήσουν, ότι δεν μπορούν ανενόχλητοι και ατιμώρητοι να προσβάλουν την Δημοκρατία καταστρέφοντας την δημόσια περιουσία που ανήκει στο σύνολο των πολιτών».

Η Χρυσή Αυγή διέψευσε ως «γελοίες συκοφαντίες» τις κατηγορίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ