Κάθε πρωί πηγαίνοντας στο γραφείο μου συναντάω σε ένα τοίχο το σύνθημα: » Δεν θα γίνουμε Κίνα».

Ο λαλημένος που το έγραψε νομίζει πως πολεμάει για το καλό του ελληνικού λαού. Είναι όμως έτσι;

  1. Η Κίνα ξεκίνησε με χαμηλούς μισθούς και κακές συνθήκες εργασίας. Κάθε χρόνο που περνάει όμως τα πράγματα βελτιώνονται (ο μέσος μισθός στα εργοστάσια είναι 560$). Εμείς ξεκινήσαμε με υψηλούς μισθούς και καλές συνθήκες εργασίας. Κάθε χρόνο όμως η κατάσταση γίνεται όλο και χειρότερη.
  2. Η Κίνα δέχθηκε ξένες επενδύσεις και τώρα η ίδια ιδρύει εργοστάσια σε όλο τον κόσμο. Εμείς διώξαμε όσες ξένες επενδύσεις έγιναν αλλά ακόμη και πολλές εγχώριες επιχειρήσεις και τώρα παρακαλάμε να ξανάρθουν.
  3. Η Κίνα αναπτύσσεται και γίνεται παγκόσμια δύναμη, ενώ η χρεοκοπημένη Ελλάδα παραμένει ο ζήτουλας της Ευρώπης που πανηγυρίζει αν μια χρονιά δεν φτωχύνουμε άλλο αλλά απλώς μείνουμε στάσιμοι.
  4. Η Κίνα επενδύει στην αυτοματοποίηση και την κατάργηση μη παραγωγικών θέσεων εργασίας. Εμείς θα συμμαχήσουμε ακόμη και με το διάολο για να προστατεύσουμε ακόμη και τους πιο ανίκανους δημόσιους υπαλλήλους.
  5. Η Κίνα διοικείται από θετικούς επιστήμονες ενώ εμείς από δικηγόρους, πολιτικούς επιστήμονες και κάτι οικονομολόγους που ξέρουν μόνο από νομισματική πολιτική και δεν γνωρίζουν πως δημιουργείται ο πλούτος.

Μπορείς λοιπόν να κοιμάσαι ήσυχος φίλε αναρχικέ. Δεν θα γίνουμε Κίνα. Με λίγη τύχη πάντως μπορεί να βρούμε καμιά θεσούλα στην παγκόσμια αγορά παροχής υπηρεσιών ως γκαρσόνια εξαθλιωμένων κινέζων τουριστών. Όταν πάντως η Κίνα γίνει δημοκρατία είμαι σίγουρος πως οι Κινέζοι όλο και σε κάποιον τοίχο θα γράψουν » Δεν θα γίνουμε Ελλάδα».

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος-προγραμματιστής, πολιτικά ανένταχτος

Γιώργος Επιτήδειος