Μετά την ολιγόωρη προθέσμια που έδωσε η κυβέρνηση στους εργαζομένους της ΔΕΗ να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους, αφού η απεργία τους κρίθηκε χθες παράνομη και καταχρηστική, το πρωί του Σαββάτου αποφασίστηκε η επιστράτευσή τους και η επιτάξη των υπηρεσιών τους.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη αναφέρεται: «Όπως από την πρώτη ημέρα αυτής της άνευ συνδικαλιστικού αιτήματος και υποκινούμενης απεργίας είχε γνωστοποιηθεί προς πάσα κατεύθυνση, απόφαση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος.

» Μετά την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κηρύξει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, διατάσσοντας την άμεση διακοπή τους και εφόσον τα συνδικαλιστικά σωματεία δεν συμμορφώθηκαν προς τη δικαστική απόφαση, η κυβέρνηση προχωρά στο μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης των εργαζομένων και σε επίταξη των υπηρεσιών τους.

» Στη Δημοκρατία οι νόμοι και οι δικαστικές αποφάσεις πρέπει να τυγχάνουν του σεβασμού όλων και το δημόσιο συμφέρον προέχει».

Νωρίτερα το Σάββατο η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ είχε ανακοινώσει την πρόθεσή της να συνεχίσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις παρά την απόφαση του Πρωτοδικείου.

Η δικαστική απόφαση, που έκρινε την απεργία της ΓΕΝΟΠ παράνομη και καταχρηστική, εκδόθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής.

Η απεργία κρίθηκε παράνομη με το σκεπτικό ότι δεν διατέθηκε το εξαιρούμενο προσωπικό. Καταχρηστική κρίθηκε σε σχέση με τα αιτήματα των ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας) και ΑΔΜΗΕ ΑΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) καθώς οι δύο τελευταίες θεωρούνται ανεξάρτητες επιχειρήσεις και δεν σχετίζονται με το θέμα.

Πάντως, τις προθέσεις της κυβέρνησης για επιστράτευση είχε αποκαλύψει νωρίτερα ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε πως αν η απόφαση του Πρωτοδικείου δεν αφαρμοστεί, τότε η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην υποχρεωτική εφαρμογή αυτής της απόφασης.

Εν τω μεταξύ, το πρωί του Σαββάτου τυπώνονται στο Εθνκό Τυπογραφείο τα φύλλα πορείας που θα επιδοθούν στους εργαζομένους. Το Εθνικό Τυπογραφείο θα λειτουργήσει όλο το Σαββατοκύριακο, με απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητοστάκη.

ΠΑΣΟΚ: Δύσκολη, αλλά αναγκαία η απόφαση

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ χαρακτηρίζει «δύσκολη, αλλά αναγκαία» την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ, με στόχο την διαφύλαξη του δημοσίου συμφέροντος και την προστασία της κοινωνίας, της οικονομίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού.

«Από την στιγμή που οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των εργαζομένων της ΔΕΗ δεν συμμορφώνονται με τις αποφάσεις των δικαστηρίων που κήρυξαν την απεργία παράνομη και καταχρηστική, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει θεατής απέναντι στις τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από τις διακοπές ρεύματος.

» Η ενέργεια, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κοινωνικό αγαθό και η απρόσκοπτη παροχή του στην ελληνική κοινωνία αποτελεί θεμελιώδη υποχρέωση όλων.

» Κανείς σήμερα με ακραίες αποφάσεις και πρακτικές δεν μπορεί να κρατά όμηρο τους πολίτες αλλά και τους εργαζόμενους.

» Οι μεταρρυθμίσεις και οι μεγάλες αλλαγές, σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας όπως η ενέργεια πρέπει να ολοκληρωθούν με τόλμη, προς όφελος της χώρας, της εθνικής οικονομίας και του Ελληνικού λαού.

» Οι ετερόκλητες, πολιτικάντικες, και τυχοδιωκτικές, δήθεν συμμαχίες του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να κρατούν την Ελλάδα καθηλωμένη στο παρελθόν για μια ακόμη φορά θα αποτύχουν».

    Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ