Γονίδιο που αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης εγκεφαλικού επεισοδίου ή εμφράγματος ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο PLoS. Το επίμαχο γονίδιο προάγει τον σχηματισμό θρόμβων, κύρια αιτία καρδιαγγειακών επιπλοκών.

Οι ερευνητές του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Άλμπερτ Φέρο, ελπίζουν ότι η ανακάλυψη του γονιδίου ΡΙΑ2 θα βοηθήσει στον σχεδιασμό μιας γενετικής εξέτασης για τον έγκαιρο εντοπισμό των ατόμων υψηλού κινδύνου.

Το γονίδιο ΡΙΑ2 εκτιμάται ότι αφορά ένα στα δέκα άτομα και αυξάνει από 10% έως και 15% τον κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Τα άτομα που διαθέτουν δύο αντίγραφα του ΡΙΑ2 διατρέχουν 70% υψηλότερο κίνδυνο, συγκριτικά με ανθρώπους που δεν διαθέτουν τον εν λόγω γονίδιο στο DNA τους.

Ο Δρ Φέρο επισημαίνει ότι πέραν του γονιδίου, και άλλοι παράγοντες, όπως η υπέρταση, η υπερχοληστερολαιμία, το κάπνισμα, η ανθυγιεινή διατροφή, η παχυσαρκία και η καθιστική ζωή, συντελούν στην περαιτέρω αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Εξάλλου, μια δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε επίσης στο PLoS, το γονίδιο ΡΙΑ2 φαίνεται να αυξάνει και τον κίνδυνο εκδήλωσης εμφράγματος σε άτομα κάτω των 45 ετών.

Το γονίδιο φαίνεται να επιδρά σε μια γλυκοπρωτεΐνη, διευκολύντας τη συγκόλληση των αιμοπεταλίων, κάτι που οδηγεί πιο εύκολα στη δημιουργία θρόμβων στην κυκλοφορία του αίματος.

Υπό φυσιολογικές συνθήκες, τα αιμοπετάλια βοηθάνε στο σταμάτημα της αιμορραγίας μετά από έναν τραυματισμό, όμως το γονίδιο ΡΙΑ2 προκαλεί υπερβολική παραγωγή αιμοπεταλίων, με συνέπεια αυτά να προκαλούν υπερβολική πηκτικότητα του αίματος.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ