Την «αχίλλειο πτέρνα» των υπερανθεκτικών μικροβίων υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν βρετανοί ερευνητές, δημιουργώντας βάσιμες ελπίδες για αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή τους στο μέλλον.

Όπως είναι γνωστό, ο αριθμός των ανθεκτικών μικροβίων αυξάνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο, σε σημείο που οι ειδικοί προειδοποιούν για μια ουσιαστική απειλή για τη δημόσια υγεία. Οι θάνατοι από λοιμώξεις που προκαλούν τα υπερανθεκτικά μικρόβια ανέρχονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη σε 25.000.

Σύμφωνα όμως με άρθρο του Nature, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου East Anglia, με επικεφαλής τον Δρ Τσανγκτζιάνγκ Ντονγκ, ανακάλυψαν μία μέθοδο να μπλοκάρουν τον μηχανισμό με τον οποίο οι παθογόνοι μικροοργανισμοί «χτίζουν» το εξωτερικό μεμβρανικό περίβλημά τους.

Τα βακτήρια δημιουργούν την αμυντική περίμετρό τους μέσω μιας πολύπλοκης διαδικασίας, που βασίζεται σε μια πρωτεΐνη-κλειδί. Οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να αποκαλύψουν την ακριβή ατομική δομή του μορίου της πρωτεΐνης LptDE.

Η ανακάλυψη της πρωτεϊνικής δομής επιτρέπει πλέον τη δημιουργία ενός νέου φαρμάκου που θα την μπλοκάρει, έτσι ώστε τα βακτήρια να μην μπορούν να υψώνουν την αμυντική «ασπίδα» τους, να μένουν εκτεθειμένα στα αντιβιοτικά και να πεθαίνουν.

Η προοπτική είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα, επειδή ο ρόλος της εν λόγω πρωτεΐνης στην κατασκευή της εξωτερικής μεμβράνης είναι κοινός σε μια πλειάδα βακτηρίων, από αυτά που προκαλούν σαλμονέλα και γονόρροια έως αυτά που είναι υπεύθυνα για τη μηνιγγίτιδα και τη χολέρα.

Μάλιστα, τα νέα φάρμακα, που αναμένεται να δημιουργηθούν χάρη στη νέα ανακάλυψη, καθώς θα αρκούνται απλώς να επιτίθενται στην εξωτερική επιφάνεια των μικροβίων, δεν θα χρειάζεται καν να εισέρχονται στο εσωτερικό τους, προκειμένου να είναι αποτελεσματικά. Το γεγονός αυτό, όπως ελπίζουν οι επιστήμονες, θα αποτρέψει τα βακτήρια από το να αναπτύξουν νέα ανθεκτικότητα κατά των φαρμάκων στο μέλλον- κάτι όμως που μένει να αποδειχθεί.

«Αν τα βακτήρια δεν διαθέτουν την εξωτερική μεμβράνη τους, δεν θα μπορούν να αντέχουν στις περιβαλλοντικές αλλαγές, ενώ θα είναι πιο εύκολο στο ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα να τα σκοτώνει», εξηγεί ο Δρ Ντονγκ.

Πάντως οι ερευνητές βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο και θα χρειαστούν πολύ δουλειά, ωσότου αναπτύξουν μια νέα δραστική φαρμακευτική ουσία, που θα είναι κατάλληλη για κλινικές δοκιμές.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr