Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Ο Χαρδούβελης θα φυλάξει τις Θερμοπύλες» είπε ο Στουρνάρας

«Ο Χαρδούβελης θα φυλάξει τις Θερμοπύλες» είπε ο Στουρνάρας

Συγκινημένος παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών «που έγινε σπίτι του τα δύο τελευταία χρόνια» ο Γ.Στουρνάρας στον Γκ.Χαρδούβελη, τονίζοντας τις δύο βασικές προκλήσεις είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η επαναφορά σε βιώσιμη ανάπτυξη. «Είμαι σίγουρος ότι ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες» είπε ο κ. Στουρνάρας και αναφέρθηκε στα μέτρα, τις μάχες με την τρόικα, τη σχέση με τον Σαμαρά. Σε φιλικό τόνο ο κ. Χαρδούβελης τον συνεχάρη και διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του.

Συγκινημένος παρέδωσε το υπουργείο Οικονομικών, «που έγινε σπίτι του τα δύο τελευταία χρόνια» ο Γιάννης Στουρνάρας στον Γκίκα Χαρδούβελη, τονίζοντας τις δύο βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει: τη βιωσιμότητα του χρέους και την ολική επαναφορά σε βιώσιμη ανάπτυξη.

«Είμαι σίγουρος ότι ο Γκίκας θα φυλάξει τις Θερμοπύλες, δηλαδή τα επιτεύγματα που έχουν γίνει μέχρι σήμερα», είπε ο κ. Στουρνάρας, αναφερόμενος στο σημαντικό έργο που έχει τελεστεί, τις «βασικές παρακαταθήκες» που επιτρέπουν αισιοδοξία για το μέλλον.

Μιλώντας για πρώτη φορά πιο συναισθηματικά είπε ότι αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που κανείς υπουργός δεν θα ήθελε, προσθέτοντας ότι κάθε φορά έδινε μάχη με την τρόικα, ώστε να ληφθούν τα λιγότερο επώδυνα και επαχθή μέτρα.

Το ξέρω ότι η εξυγίανση ήταν μια δύσκολη δοκιμασία, είπε ο Γ.Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι αυτό συνέβη γιατί οι παθογένειες ήταν χρόνιες και τεράστιες. Αν είχαν ληφθεί εγκαίρως τα αναγκαία μέτρα η κατάσταση θα ήταν λιγότερο επώδυνη, είπε.

Αναφερθείς στις δύο βασικές προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο κ. Στουρνάρας είπε ότι είναι οι δύσκολες διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους και η ολική επαναφορά σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.

Έγιναν πολλά, απομένουν όμως πολλές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ο κ. Στουρνάρας, προσθέτοντας ότι πρέπει να δρομολογηθεί και η άρση των έκτακτων μέτρων, η επιβολή των οποίων αποφασίστηκε κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, και επιβάρυναν τους πολίτες.

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στους Έλληνες πολίτες είναι «Η παλιά Ελλάδα των πολλών ταχυτήτων, με τις συντεχνίες, τις προνομιούχες εισοδηματικές ομάδες, τις φωτογραφικές εξαιρέσεις και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες τελειώνει».

Καταλήγοντας ο κ. Στουρνάρας είπε: «Αναγκάζομαι σήμερα να αφήσω το σπίτι μου και αυτό μου δημιουργεί ανάμεικτα συναισθήματα» λέγοντας ότι τα δύο τελευταία χρόνια περνούσε 15-16 ώρες στο γραφείο του πολλές φορές έμενε και όλο το 24ωρο.

Ευχαρίστησε θερμά και ονομαστικά τους συνεργάτες του, ενώ αναφερθείς στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά τον ευχαρίστησε για την αμέριστη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του και τη στήριξή του.

Με τον Αντώνη Σαμαρά «δεν γνωριζόμασταν πριν έρθω εδώ», είπε ο κ. Στουρνάρας για να καταλήξει ότι μετά από αυτά τα δύο χρόνια «μπορώ να πω ότι στο πρόσωπο του Σαμαρά βρήκαν έναν ειλικρινή φίλο»

«…Παρά το ‘στόλισμα’ που μου επιφύλασσε αρκετά πρωινά, μετά τη μελέτη των εφημερίδων» πρόσθεσε χαμογελώντας για να ελαφρύνει την ατμόσφαιρα ο Γ.Στουρνάρας.


Χαρδούβελης: Αναγκαία η βελτίωση του εισοδήματος του πολίτη

Σε φιλικό τόνο ο Γκίκας Χαρδούβελης συνεχάρη τον Στουρνάρα για το έργο του, είπε ότι πραγματικά τον θαύμαζε παρακολουθώντας τις εξελίξεις στην οικονομία την τελευταία διετία και τον επιβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει διαφυλάσσοντας ό,τι έχει επιτευχθεί.

Συχνές ήταν οι αναφορές του νέου υπουργού Οικονομικών στα προβλήματα των νοικοκυριών και στη μείωση του εισοδήματός τους. «Πρέπει να προσέξουμε τα προβλήματα των νοικοκυριών, τα προβλήματα των επιχειρήσεων. Πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε αξιόπιστοι, να σκεφτούμε ότι το εισόδημα του πολίτη πρέπει να αρχίσει να βελτιώνεται. Νομίζω φέτος θα βελτιωθεί για πρώτη φορά».

Ο κ. Χαρδούβελης αναγνωρίζοντας το έργο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, είπε ότι είναι γεγονός ότι η οικονομία πλέον σταθεροποιείται, «δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια, όταν είχαμε ένα φαύλο κύκλο. Τώρα πια τα πράγματα βελτιώνονται και θα μπούμε, ελπίζουμε, σε έναν ενάρετο κύκλο τον οποίο χρέος μας είναι να τον σπρώξουμε ακόμα πιο γρήγορα για το 2015».

Τους επόμενους μήνες η ανάκαμψη θα γίνει αισθητή, θα το δουν όλοι οι Έλληνες, είπε, αναφερόμενος στην αισθητή αύξηση του τουρισμού, της ναυτιλίας («αν και οι εφοπλιστές μας πάντα γκρινιάζουν») των εξαγωγών.

Τόνισε ωστόσο, ότι η οικονομία έχει ακόμη πολλά προβλήματα αναφερόμενος στο χαμηλό ποσοστό επενδύσεων.

Ειδική αναφορά έκανε και στο ύψος των προβληματικών δανείων, αναγνωρίζοντας ωστόσο την πρόοδο των τραπεζών από τις οποίες ζήτησε να συμβάλλουν στην αναδιάρθρωση του ιδιωτικού τομέα.

Πάντως ο κ. Χαρδούβελης δίνοντας το στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθήσει επανέλαβε τη σημασία διατήρησης των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών και τόνισε ότι «πρέπει να παραμείνουμε αξιόπιστοι» και «να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις».

«Πρέπει να επιμείνουμε ότι οι προϋπολογισμοί μας ισοσκελίζονται. Αυτό είναι το μεγάλο λάθος του παρελθόντος. Δεν μπορούμε να το επαναλάβουμε και πρέπει επιτέλους να κάνουμε αυτό που θέλουμε εμείς και όχι αυτό που μας λέει μόνο η τρόικα. Καλή είναι η τρόικα, όταν λέει κάποια προφανή πράγματα που πρέπει να κάνουμε και βάζει ένα μπούσουλα, εμείς όμως πρέπει να τη συμπληρώσουμε με αυτά που θέλουμε να κάνουμε ως χώρα, εκεί που θέλουμε να πάμε» επισήμανε.

Τέλος ο κ. Χαρδούβελης αναφέρθηκε στη αναγκαία πολιτική συναίνεση με συστάσεις προς όλες τις πλευρές.

«Αυτό σημαίνει και πολιτικά ότι όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε. Το ακούω διαρκώς αυτές τις μέρες, η μεν Αριστερά να καταλάβει ότι καλό είναι σε αυτά που λέει να υπάρχει ένας προϋπολογισμός και η Δεξιά να ξεφύγει από τον ατομικισμό, να σκεφτεί το κοινωνικό σύνολο και να σκεφτεί την οικογένεια και τον καθένα. Είναι κάτι κοινό, το οποίο πρέπει να το δούμε όλοι. Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα,. Πιστεύω ότι σε αυτή την εποχή δεν υπάρχουν διαχωρισμοί. Υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν και άνθρωποι που κάθονται στην «μπάντα». Εμείς εδώ θα δουλέψουμε. Δεν θα φωνάξουμε πολύ, απλώς θα δουλέψουμε. Και ελπίζουμε τελικά να τα καταφέρουμε» είπε.

Ρεν: Συγχαρητήρια Γιάννη, καλως ήρθες Γκίκα

«Συγχαίρω τον Γκίκα Χαρδούβελη για την ανάληψη των καθηκόντων του και ανυπομονώ να τον συναντήσω στις συνεδριάσεις του Εurogroup και ΕCO-FIN την επόμενη εβδομάδα στο Λουξεμβούργο», αναφέρει μεταξύ άλλων σε γραπτή δήλωσή του ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν.

Παράλληλα, ο κοινοτικός επίτροπος τονίζει ότι «θέλω να αναγνωρίσω τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση του Γιάννη Σουρνάρα ως Έλληνα υπουργού Οικονομικών, σ’ αυτά τα χρόνια που χαρακτηρίστηκαν από πολλές προκλήσεις» και σημειώνει: «από το 2012 (σ.σ. ο Γ. Στουρνάρας) ανέλαβε την προώθηση δύσκολων αλλά σημαντικών μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προβλέπονται στο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και οι οποίες συμβάλουν στο να δημιουργήσουν τις συνθήκες για βιώσιμη ανάκαμψη με ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων απασχόλησης».

Α.Τ

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Με ένα όνειρο...» - Μυθική υποδοχή των νικητών, σε έκσταση οι φίλοι του Ολυμπιακού

Στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος βρίσκεται το in μαζί με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που πήγαν να υποδεχθούν την αποστολή που τους έστειλε στον έβδομο ουρανό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024