Πόλη με μακραίωνη ιστορική διαδρομή και ξεχωριστή φυσιογνωμία, τα Χανιά
αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της
χώρας μας.

Η παλαιά πόλη των Χανίων, ιστορικό διατηρητέο μνημείο, εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τα
βυζαντινά και τα ενετικά τείχη της, τα χριστιανικά και τα μουσουλμανικά
μνημεία της, τα γραφικά δρομάκια με τα βενετσιάνικα αρχοντικά.

Στολίδι της πόλης των Χανίων είναι το ενετικό
λιμάνι
της, με το φάρο στην άκρη του λιμενοβραχίονα.

Την είσοδο του λιμανιού προστάτευε το φρούριο Φιρκά, που αποτέλεσε έδρα του στρατιωτικού διοικητή της πόλης επί Ενετοκρατίας, ενώ στους κατοπινούς χρόνους χρησιμοποιήθηκε ως στρατώνας και φυλακή. Μια αλυσίδα από το φρούριο έως τη βάση του φάρου προστάτευε το λιμάνι σε περίπτωση πολιορκίας. Στο γωνιακό πυργίσκο του Φιρκά υψώθηκε την 1η Δεκεμβρίου του 1913 η ελληνική σημαία, προκειμένου να επισφραγιστεί η ένωση της Κρήτης με την υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι επισκέπτες του ενετικού λιμανιού θα δουν, επίσης, τα ενετικά νεώρια, επιμήκεις
θολοσκέπαστες κατασκευές του 15ου-16ου αιώνα. Στο ανακαινισμένο Μεγάλο Αρσενάλι στεγάζεται το Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, ενώ στο νεώριο Μόρο φιλοξενείται έκθεση αρχαίας και ελληνικής παραδοσιακής ναυπηγικής (κύριο έκθεμα, το μινωικό πλοίο).
  

Το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών συγκεντρώνει και το τζαμί του Κιουτσούκ Χασάν (Γιαλί Τζαμισί), λαμπρό δείγμα ισλαμικής τέχνης του β’ μισού του 17ου αιώνα, χτισμένο προς τιμήν του πρώτου φρουράρχου των Χανίων.

Ιδιαίτερα αξιόλογα είναι τα εκθέματα του Ναυτικού Μουσείου των Χανίων, που στεγάζεται σε κτίριο που βρίσκεται στην είσοδο του Φιρκά. Περιλαμβάνει έκθεση θαλάσσιου περιβάλλοντος, έκθεση αφιερωμένη στη Μάχη της Κρήτης, έκθεση φαρικού υλικού, μακέτες πλοίων, όργανα και συσκευές, ζωγραφικούς πίνακες, κειμήλια, φωτογραφικό υλικό κ.ά.

Πατήστε εδώ
για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πόλη των Χανίων, παλαιά και σύγχρονη.