Σηκώνει το γάντι ο ΣΥΡΙΖΑ και με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς δηλώνει ότι συζητεί και είναι διατεθειμένος ακόμη και να ψηφίσει αλλαγή του εκλογικού νόμου, υπό δύο προϋποθέσεις: Ότι θα πρόκειται για «απλή και άδολη» αναλογική και ότι θα υπάρχει συνταγματική παγίωση του συστήματος.

Απαντώντας στις πληροφορίες βάσει των οποίων η αλλαγή του εκλογικού νόμου περιλαμβάνεται στους σχεδιασμούς και στις προτάσεις προς συζήτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δήλωναν την Τρίτη ότι αν πρόκειται για απλή και άδολη αναλογική και όχι για μία παραλλαγή του σημερινού συστήματος, με διαφορετική κατανομή ενός άλλου μπόνους εδρών, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ανοιχτό στη συζήτηση.

«Τώρα που διαπιστώνουν ότι έχουν υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα, θέλουν απλώς να δημιουργήσουν στο πρώτο κόμμα -που θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και στις εθνικές εκλογές- ένα ακόμη εμπόδιο; Αν είναι αυτό το θέμα τους δεν μας αφορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

«Εμείς, λοιπόν, το αντιμετωπίζουμε στη βάση αρχών. Είμαστε παγίως υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Στη βάση μιας τέτοιας πρότασης, όλα τα συζητάμε. Αλλά μιας τέτοιας πρότασης!» Σε συμπληρωματική ερώτηση στη ραδιοφωνική συχνότητα των «Παραπολιτικών» ο κ. Σκουρλέτης διευκρίνισε: «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια συζήτηση για την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος απλής αναλογικής συνταγματικά κατοχυρωμένης».

Στο παρεμφερές μήκος κύματος, αλλά θέτοντας πολύ πιο αυστηρές προϋποθέσεις, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και στέλεχος της Αριστερής Πλατφόρμας, Δημήτρης Στρατούλης σημείωσε ότι «η δική μας θέση παραμένει σταθερή. Θεωρούμε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχει bonus εδρών» και προσέθεσε στον ΑΝΤ1:

«Εάν τώρα η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ άλλαξαν γνώμη και λένε ότι δεν χρειάζεται το μπόνους στο πρώτο κόμμα, «ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»: Πρώτον, για να φέρουν το εν λόγω νομοσχέδιο στη Βουλή και, δεύτερον, για να παραιτηθεί η κυβέρνηση, διότι δεν έχει καμία λαϊκή νομιμοποίηση».

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, η ΝΔ θα πρέπει να παραιτηθεί από τις 50 έδρες που έλαβε ως μπόνους στις προηγούμενες εκλογές, καθότι «κυβερνά σήμερα με καλπονοθευτικό τρόπο». Ζήτησε επίσης να παραιτηθεί και η κυβέρνηση, «διότι τα κόμματα της συγκυβέρνησης είναι 12% κάτω σε σχέση με την εκλογική τους δύναμη το 2012».

Επανερχόμενος στο ζήτημα του εκλογικού νόμου, ο κ. Στρατούλης επισήμανε: «Εάν αυτοί θυμήθηκαν τώρα το μπόνους των 50 εδρών, ο ΣΥΡΙΖΑ το θυμόταν πάντα και εξακολουθεί να το θυμάται και θα κάνει το καθήκον του με βάση τις αρχές του. Το γεγονός όμως ότι το θυμήθηκαν τώρα δείχνει ότι είναι ψηφοθήρες, πολιτικάντηδες και γι’ αυτό τους τιμώρησε ο ελληνικός λαός.»

Υπενθυμίζεται ότι βάσει του άρθρου 54 του Συντάγματος «το εκλογικό σύστημα και οι εκλογικές περιφέρειες ορίζονται με νόμο που ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές, εκτός και αν προβλέπεται η ισχύς του άμεσα από τις επόμενες εκλογές με ρητή διάταξη που ψηφίζεται με την πλειοψηφία των δύο τρίτων του όλου αριθμού των βουλευτών».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ