Στις εκκλήσεις λογιστών, φοροτεχνικών και φορολογουμένων για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του πρώτου τριμήνου του 2014 που κανονικά εξέπνεε στις 2 Ιουνίου ανταποκρίθηκε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Χάρης Θεοχάρης.
 

Αναγνωρίζοντας την ανάγκη παροχής του κατάλληλου χρόνου για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων φορολογικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου 2014, καθώς και την περαιτέρω εξειδίκευση των συναλλαγών που εξαιρούνται από την υποχρέωση αυτή ο κ. Θεοχάρης εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία οι καταστάσεις του πρώτου τριμήνου του ημερολογιακού έτους 2014 θα υποβάλλονται μέχρι το τέλος Ιουλίου 2014.

Με άλλη απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων παρατείνεται έως τις 10 Οκτωβρίου η προθεσμία υποβολής συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του 2013 έως τις 10 Οκτωβρίου 2014, για όλους τους υπόχρεους.

Οι σχετικές προθεσμίες θα εξέπνεαν από τις 25 Ιουνίου, ωστόσο το υπουργείο Οικονομικών αναγνώρισε την ανάγκη να διευκολυνθούν οι υπόχρεοι για την εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής καταστάσεων πελατών-προμηθευτών του 2013, λόγω των αυξημένων επιβαρύνσεων, κατά την παρούσα χρονική περίοδο, όπως υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Υπενθυμίζεται πως τον τελευταίο μήνα η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είχε λάβει πλήθος επιστολών και αιτημάτων από επιμελητηριακούς φορείς, επαγγελματικούς φορείς, σωματεία λογιστών και μεμονωμένους επαγγελματίες που ζητούσαν την παράταση κατά ένα εύλογο χρονικό διάστημα, της καταληκτικής προθεσμίας υποβολής των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων που εξέπνεε στις 2 Ιουνίου.

Οι προαναφερόμενοι υποστήριζαν πως η επέκταση του χρόνου υποβολής είναι επιβεβλημένη πρώτον διότι το μέτρο εφαρμόζεται για πρώτη φορά και είναι απαραίτητη η ενδελεχής ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων και δεύτερον επειδή συμπίπτει χρονικά με την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων με συνέπεια να επικρατεί μεγάλος φόρτος εργασίας στο σύνολο των λογιστικών γραφείων.

Θανάσης Κουκάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ