Στο συνδυασμό του ελαιολάδου με τα λαχανικά αποδίδουν ερευνητές τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, ξηρούς καρπούς, και μέτριες ποσότητες κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών. Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής δίαιτας έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, οι επιστήμονες εδώ και χρόνια προσπαθούν να εντοπίσουν αυτό που πρωτίστως την καθιστά υγιεινή, ενώ περιέχει ζωικά και φυτικά λιπαρά.

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και του Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, με επικεφαλής τον καθηγητή Καρδιαγγειακής Βιοχημείας, Δρ Φίλιπ Ίτον, υποστηρίζουν ότι όταν συνδυάζονται τα ακόρεστα λιπαρά οξέα του ελαιολάδου και τα νιτρικά άλατα των λαχανικών, τότε δημιουργούν εντός του ανθρώπινου οργανισμού μια κατηγορία νιτρικών λιπαρών οξέων που συντελούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης του αίματος και μπλοκάρουν τη δράση του εποξειδίου της υδρολάσης.

Οι ερευνητές κατέληξαν στην παραπάνω διαπίστωση κάνοντας πειράματα σε ποντίκια, στην προσπάθειά τους να δώσουν απάντηση στο ερώτημα, γιατί οι διατροφικές συνήθειες των μεσογειακών λαών έχουν προστατευτικό όφελος για την καρδιά.

Πιστεύουν λοιπόν ότι ανακάλυψαν την απάντηση στη βιοχημική αντίδραση που δημιουργείται στον οργανισμό από την συνδυαστική κατανάλωση ελαιόλαδου και λαχανικών.

Σύμφωνα με τον Δρ Ίτον, «πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης. Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για την θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, οι επιστήμονες σχεδιάζουν σχετικές κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Επιμέλεια: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr