Μας λένε πως πρέπει να αλλάξουμε νόμισμα για να πάει μπροστά η ελληνική οικονομία. Στο κάτω κάτω μια χαρά δεν ήμασταν τη δεκαετία του 1980 όταν είχαμε δραχμή;

Για την ακρίβεια βέβαια ήμασταν ακόμη καλύτερα (σε σχετικούς όρους) όταν είχαμε Χούντα και ακόμη πιο καλύτερα όταν φορούσαμε παντελόνια καμπάνα και ακούγαμε Rock & Roll (τη μεγαλύτερή της ανάπτυξη η Ελλάδα την είχε τη δεκαετία του 1950, και στις αρχές 1960).

Ο Αριστοτέλης αφιέρωσε αρκετές σελίδες στο Όργανό του για να εξηγήσει πως πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί μήπως θεωρήσουμε κάτι συμπτωματικό ως εγγενές χαρακτηριστικό ενός πράγματος (στην περίπτωσή μας η δραχμή με την ανάπτυξη).

Ωστόσο, το έργο αυτό είναι σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα και γι’ αυτό έχουμε γεμίσει κόσμο που θεωρεί ότι μόλις αλλάξουμε τον τρόπο που μετράμε τα λεφτά μας θα μπούμε αμέσως στο δρόμο για την ανάκαμψη.

Εγώ πάντως παρατηρώ πως η αλλαγή από τη δραχμή στο ευρώ δεν άλλαξε και τόσα πολλά πράγματα στην ελληνική οικονομία (καταλάβατε εσείς τίποτε τον πρώτο χρόνο χρήσης του ευρώ;).

Αντίθετα, καταρρεύσαμε αμέσως μόλις μας έκοψαν τον βερεσέ. Όσο έπεφταν λεφτά από τον αέρα (από δανεικά και ευρωπαϊκή βοήθεια) όλα ήταν μια χαρά. Αυτά ήταν που μας κρατούσαν σε καλή κατάσταση και μόλις κόπηκαν βρεθήκαμε στα χάλια που είμαστε σήμερα.

Δεν βλέπω όμως κανέναν να μιλάει εναντίον των δανεικών. Αντίθετα, όλοι περιμένουν πώς θα μας χαρίσουν τα παλιά χρέη για να πάρουμε καινούρια και να συνεχίσουμε όπως πριν. Κι αν δεν μας δανείσουν οι ξένοι δεν πειράζει, θα τα πάρουμε από τον εαυτό μας με το ζόρι (αυτό δεν είναι ο αναγκαστικός δανεισμός;).

Φέρτε λεφτά να τη βγάλουμε τώρα καθαρή και έχει ο Θεός για την αποπληρωμή τους.

Εγώ λοιπόν θα γίνω ο κακός και θα παρατηρήσω πως κανείς δεν αναφέρεται στα δανεικά επειδή αυτό είναι το πραγματικό μας πρόβλημα και η λύση του (η παραγωγή με ανταγωνιστικούς όρους) είναι πολύ δύσκολη. Έτσι προτιμούμε να αυτόπαραμυθιαζόμαστε πως υπάρχει μια εύκολη απάντηση για όλα και να ονειρευόμαστε.

Με τον νου πλουταίνει η κόρη, με τον ύπνο η ακαμάτρα.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου

Οικονομολόγος

Γιώργος Επιτήδειος