Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ασπιρίνη και για τις αρρώστιες των φυτών;

Ασπιρίνη και για τις αρρώστιες των φυτών;

Επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η δραστική ουσία της ασπιρίνης, μπορεί να προστατέψει τα φυτά από μύκητες και άλλα παθογόνα.

Η ευεργετική δράση της ασπιρίνης στον άνθρωπο είναι αποδεδειγμένη και πολυεπίπεδη. Όπως φαίνεται όμως η ασπιρίνη λειτουργεί με ευεργετικό τρόπο και στα φυτά.

Επιστήμονες του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι το ακετυλοσαλικυλικό οξύ, η δραστική ουσία της ασπιρίνης, μπορεί να προστατέψει τα φυτά από την παρουσία ή την επιβλαβή δράση διαφόρων παράσιτων. Σύμφωνα με τους ερευνητές ο ψεκασμός των φυτών με ένα διάλυμα που περιέχει το ακετυλοσαλικυλικό οξύ μπορεί τα προστατέψει. Πρόκειται για ένα απλό διάλυμα που μπορεί να φτιάξει κάποιος εύκολα ακόμη και στο σπίτι του αφού περιέχει νερό και ασπιρίνη.

Οι ερευνητές ψέκασαν με το διάλυμα διάφορα φυτά (ανάμεσα τους πατάτες και τομάτες) τα οποία είχαν εκτεθεί σε έντονη βροχόπτωση αρκετών ημερών. Ο υγρός καιρός ειδικά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για πολλά παράσιτα όπως η ερυσίβη. Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές το διάλυμα είτε εμπόδισε την παρουσία των παράσιτων είτε προστάτεψε τα φυτά από τις «λοιμώξεις» που προκαλούν σε αυτά.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η δοσολογία του διαλύματος πρέπει να είναι 250-500 mg ασπιρίνης σε 4,5 λίτρα νερού και ο ψεκασμός πρέπει να γίνεται δύο-τρεις φορές τον μήνα. Επισημαίνουν ότι ο ψεκασμός λειτουργεί προληπτικά, δηλαδή δεν θα έχει αποτέλεσμα σε ένα φυτό που έχει ήδη… νοσήσει. Για τους κηπουρούς και τους καλλιεργητές που χρησιμοποιούν μεθόδους οργανικής καλλιέργειας οι ερευνητές προτείνουν τη χρήση νερού που προέρχεται από φρεσκοκομμένα δέντρα ιτιάς επειδή ο φλοιός της ιτιάς έχει διαπιστωθεί ότι διαθέτει υψηλά επίπεδα μιας ουσίας παρόμοιας με το ακετυλοσαλικυλικό οξύ. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Annals of Applied Biology».

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024