Γοητευτικό οικιστικό σύνολο με μαγευτική θέα, η Άνω Σύρος, ενωμένη με την Ερμούπολη, καταφέρνει να διατηρεί ανόθευτο το μεσαιωνικό χρώμα της.

Στολίδια της Σύρου, τα κάτασπρα απανωσυριανά σπίτια, χτισμένα κλιμακωτά στο λόφο του Σαν Tζώρτζη, έχουν ενδιαφέροντα στοιχεία λαϊκής
αρχιτεκτονικής. Παλαιές εκκλησίες, αμέτρητα σκαλοπάτια, γραφικά στενά με γλάστρες που μοσχοβολούν και παραδοσιακές ταβέρνες συνθέτουν μια εικόνα που μένει χαραγμένη στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Στην κορυφή του λόφου του Σαν Τζώρτζη δεσπόζει η μητρόπολη των καθολικών, η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ή Σαν Τζώρτζη. Ο μεγαλοπρεπής ναός ιδρύθηκε το Μεσαίωνα και επισκευάστηκε το 1834. Αξιόλογη είναι η εικόνα στην οποία παριστάνεται ο Άγιος δίπλα στο άλογό του (και όχι, όπως κατά κανόνα, πάνω σε αυτό), με το δράκο θανατωμένο
και την Αγία Ανθούσα στο πλάι του.

Η μονή των Ιησουιτών, με την εκκλησία της Παναγίας του Kαρμήλου, η μονή των Καπουκίνων, με την παλαιά εκκλησία του Aγίου Iωάννη, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου των Πτωχών, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας και η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου αποσπούν δικαιολογημένα την προσοχή των επισκεπτών.

Την ξεχωριστή φυσιογνωμία και την ιστορική διαδρομή της Άνω Σύρου φανερώνουν το Ιστορικό Αρχείο, η Έκθεση Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, καθώς και η προτομή και ο μουσειακός χώρος που είναι αφιερωμένος στο Μάρκο Βαμβακάρη (1905-1972), γνωστό συνθέτη, στιχουργό και ερμηνευτή ρεμπέτικων τραγουδιών.

Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Άνω Σύρο, την Ερμούπολη, αλλά και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Σύρου.