Μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, οι εφορευτικές επιτροπές των μονών (1ο, 3ο, 5ο κ.λπ.) εκλογικών τμημάτων θα ανοίξουν πρώτα την κάλπη με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη περιφερειακών αρχών, τα οποία και θα μεταδώσουν πρώτα.

Αντιθέτως, οι εφορευτικές επιτροπές των ζυγών (2ο, 4ο, 6ο κ.λπ) εκλογικών τμημάτων θα ανοίξουν την κάλπη με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών αρχών τα οποία θα μεταδώσουν πρώτα.

Οι εφορευτικές επιτροπές καταμετρούν πρώτα τα αποτελέσματα των συνδυασμών. Όταν ολοκληρωθεί η ανακοίνωση στον περιφερειάρχη των αποτελεσμάτων υπέρ των συνδυασμών, ξεκινά η διαδικασία διαλογής των ψήφων υπέρ των υποψηφίων και η ανακοίνωσή τους στον περιφερειάρχη.

Στην συνέχεια συγκεντρώνεται το σχετικό υλικό της ψηφοφορίας για την κάθε εκλογή χωριστά, τοποθετείται σε αντίστοιχο εκλογικό σάκο, ο οποίος στη συνέχεια παραδίδεται στα οικεία Πρωτοδικεία.

Οι δικαστικοί αντιπρόσωποι στέλνουν τα εκλογικά στοιχεία στον Πρόεδρο Πρωτοδικών της έδρας του Νομού. Αυτός είναι υπεύθυνος να αποστείλει τον πίνακα των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας στον Πρόεδρο του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της έδρας της περιφέρειας.

Ο Πρόεδρος του Πολυμελούς Πρωτοδικείου της έδρας της Περιφέρειας συγκεντρώνει τους πίνακες αποτελεσμάτων όλων των Πρωτοδικείων των νομών της περιφέρειας και εξάγει το Γενικό Αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο γνωστοποιεί στο Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας και τον Υπουργό Εσωτερικών.

Τα παραπάνω δεν ισχύουν για την Περιφέρεια Αττικής, όπου για όλη την αναφερόμενη διαδικασία αρμόδιο είναι το Πρωτοδικείο Αθηνών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ