Η μη επαρκής πρόσληψη ασβεστίου είναι ένα από τα σημαντικότερα σύγχρονα προβλήματα διατροφής. Το φαινόμενο αυτό, το οποίο σχετίζεται άμεσα με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης οστεοπόρωσης σε άνδρες και γυναίκες και έτσι, η πρόσληψη επαρκούς ασβεστίου έχει γίνει για πολλούς καθημερινός διατροφικός στόχος.

Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κυμαίνεται από 800-1000 mg, ανάλογα το φύλο και την ηλικία, αλλά η συνήθης κατανάλωση γαλακτοκομικών, σύμφωνα με τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες, για πολλούς δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού.

Λύσεις στο πρόβλημα αυτό μπορεί να είναι η συμπλήρωση των γευμάτων με λίγο τυρί, η επιλογή μπρόκολου για σαλάτα, η κατανάλωση αμυγδάλων ή η σωστή επιλογή γλυκού. Αν θεωρήσουμε ότι πολλοί είναι εκείνοι που αφιερώνουν ένα μέρος των θερμίδων που λαμβάνουν ημερησίως στην κάλυψη της ανάγκης τους για γλυκό, τότε η καλύτερη λύση είναι αυτή που συνδυάζει την απόλαυση με την προαγωγή της υγείας.

To γλυκό που μπορεί να αποτελέσει την ιδανική επιλογή είναι ο χαλβάς από ταχίνι. Στα 100 γρ. αποδίδει 240 mg ασβεστίου όταν στην ίδια ποσότητα, η σοκολάτα ή ένα κέικ θα δώσουν λιγότερη από την μισή ποσότητα.

Για την αποφυγή όμως της υψηλής πρόσληψης θερμίδων, θα πρέπει να δίνεται προσοχή στην ποσότητα κατανάλωσης. Η κατανάλωση 50 γραμμαρίων θεωρείται επαρκής, τόσο για την απόλαυση όσο και την ελεγχόμενη θερμιδική πρόσληψη.

* Ο Γιάννης Χρύσου, είναι Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος και γενικός γραμματέας του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής.

health.in.gr