Πριν από μερικές ημέρες μιλούσα με κάποια κορίτσια της τελευταίας τάξης του Λυκείου που παράλληλα μαθαίνουν γαλλικά σε φροντιστήριο.

Από αυτές έμαθα πως σήμερα για να πάρεις το πτυχίο των γαλλικών σου απαιτείται ως μέρος των εξετάσεων να γράψεις έκθεση 700 λέξεων. Για να αποφοιτήσεις από το ελληνικό σχολείο όπου διδάσκεσαι τη μητρική σου γλώσσα χρειάζεται να γράψεις έκθεση 500 λέξεων!

Θυμάμαι πως την εποχή που ήμουν εγώ μαθητής η έκθεση ήταν πάντα το μεγάλο Βατερλώ των εξετάσεων. Δεν μας μάθαιναν να σκεπτόμαστε και να εκφραζόμαστε σωστά οπότε δεν μπορούσαμε να διατυπώσουμε τι είχαμε στο μυαλό μας (αν υπήρχε τίποτα εκεί).

Επειδή όμως εδώ είναι Σοβιετία, αντί να βελτιώσουμε τη διδασκαλία καταργήσαμε την έκθεση ώστε να μην φαίνεται η ανικανότητα του εκπαιδευτικού μας συστήματος. (Shifting the Goalpoasts, αφού δεν μπορώ να πετύχω αυτό που πρέπει αλλάζω το στόχο).

Υπάρχουν βέβαια κάτι κακοί ξένοι που κάνουν ακόμη συγκριτικές έρευνες και μας στέλνουν στον πάτο της Ευρώπης αλλά προφανώς πρόκειται για ανθέλληνες συκοφάντες. Έτσι δεν είναι;

Γιώργος Στ. Επιτήδειος

Γιώργος Επιτήδειος