Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΝΑΤΟ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για «χακί κινητικότητα» στην ανατολική Ευρώπη

ΝΑΤΟ και Ρωσία αλληλοκατηγορούνται για «χακί κινητικότητα» στην ανατολική Ευρώπη

Για παραβίαση των όσων εχουν συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια αλληλοκατηγορούνται ΝΑΤΟ και Ρωσία: Η Μόσχα ζητά «εξηγήσεις βάσει των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί» για την πρόθεση της Συμμαχίας να εντείνει την άμυνα στην ανατολική Ευρώπη, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει «έκπληκτο» για τον υπαινιγμό περί παραβίασεις την ώρα που «η Ρωσία αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της». Παράλληλα, το Κρεμλίνο αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις αναφορές Σόιμπλε, που είχε παρομοιάσει την κινήσεις της Μόσχας με εκείνες του Χίτλερ.

Για παραβίαση των όσων εχουν συμφωνηθεί τα τελευταία χρόνια αλληλοκατηγορούνται ΝΑΤΟ και Ρωσία: Η Μόσχα ζητά «εξηγήσεις βάσει των κανόνων που έχουν συμφωνηθεί» για την πρόθεση της Συμμαχίας να εντείνει την άμυνα στην ανατολική Ευρώπη, ενώ το ΝΑΤΟ δηλώνει «έκπληκτο» για τον υπαινιγμό περί παραβίασεις την ώρα που «η Ρωσία αθετεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της».

Παράλληλα, το Κρεμλίνο αντιδρά σε υψηλούς τόνους στις αναφορές Σόιμπλε, που είχε παρομοιάσει την κινήσεις της Μόσχας με εκείνες του Χίτλερ.

Η Συμμαχία προχωρά στην κατάρτιση σχεδίων για ενίσχυση της αμυντικής του παρουσίας στις χώρες μέλη του στην ανατολική Ευρώπη, μετά τις «ανησυχίες» που έχουν εκφράσει χώρες όπως η Πολωνία.

Το ΝΑΤΟ ωστόσο δεν ικανοποιεί, όπως αναφέρει το Reuters, το αίτημα της Πολωνίας να αυξήσει τις δυνάμεις του που σταθμεύουν στη χώρα.

Η Μόσχα, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει «εξηγήσεις», κατηγορώντας το, εμμέσως πλην σαφώς, για αθέτηση των όσων διέπουν τα τελευταία χρόνια τις διμερείς σχέσεις.

«Έχουμε απευθύνει ερωτήσεις στο ΝΑΤΟ, περιμένουμε απαντήσεις, και όχι απλώς απαντήσεις, αλλά απαντήσεις που θα στηρίζονται πλήρως στους κανόνες που έχουμε συμφωνήσει» είπε την Πέμπτη ο Λαβρόφ.

Όσον αφορά τη συγκέντρωση ρωσικών δυνάμεων στα δυτικά σύνορα της Ρωσίας, ο Λαβρόφ είπε ότι θα αποσυρθούν όταν ολοκληρωθούν οι «προγραμματισμένες ασκήσεις» -χωρίς να δίνει χρονοδιάγραμμα- και απέρριψε ως υπερβολικές τις αιτιάσεις της Δύσης, καλώντας την μάλιστα σε «αποκλιμάκωση της ρητορικής, η οποία ξεπερνάει το στόχο και πιάνει το παράλογο».

Απαντώντας, ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν απέρριψε τα περί αθέτησης των συμφωνιών, λέγοντας πως η Ρωσία «έχει παραβιάσει κάθε αρχή και διεθνή δέσμευση που έχει αναλάβει».

Ο Ράσμουσεν ανέφερε επίσης πως η Μόσχα δεν έχει απευθύνει ερώτημα στο ΝΑΤΟ, και απέρριψε ως «προπαγάνδα και παραπληροφόρηση» τις ρωσικές αιτιάσεις για τη δραστηριότητα της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.

Διαμαρτύρεται σε υψηλούς τόνους η Μόσχα στη Γερμανία

Παράλληλα, την Τρίτη η ρωσική κυβέρνηση κάλεσε τον γερμανό πρέσβη στη Μόσχα και του διαμήνυσε τη «δυσαρέσκειά της» για τα σχόλια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο γερμανός υπουργός είχε πει πως η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία έγινε με «τις μέθοδους που είχε χρησιμοποιήσει ο Χίτλερ για την Σουδητία [της Τσεχοσλοβακίας το 1938]».

Οι γερμανοί πολιτικοί σπανιότατα καταφεύγουν σε αναφορές στον Χίτλερ. Αργότερα, ο Σόιμπλε είχε πει πως σκοπός της αναφοράς του «δεν ήταν να εξισωθεί η σημερινή Ρωσία με τη ναζιστική Γερμανία», επαναλαμβάνοντας πως οι ρωσικές κινήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Σε ανακοίνωσή του μετά την κλήση του γερμανού πρέσβη την Πέμπτη, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι «θεωρούμε προκλητικές τέτοιες ψευδοϊστορικές αναφορές από τον γερμανό υπουργό». «Οι συγκρίσεις του είναι κατάφωρη παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων» είπε το ρωσικό υπουργείο.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024