Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το καθάρισμα του κελιού πρόδωσε τους βασανιστές του Καρέλι

Το καθάρισμα του κελιού πρόδωσε τους βασανιστές του Καρέλι

Η προσπάθεια καθαρισμού από αίματα και βιολογικό υλικό του δωματίου των φυλακών Νιγρίτας, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο Ιλί Καρέλι, φέρεται να ήταν από τα καθοριστικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εξιχνίαση των συνθηκών θανάτου του. Οι έρευνες εστιάζονται στις περίπου 2,5 ώρες που δεν καταγραφόταν από τις κάμερες ο κρατούμενος, αναφέρει ο υποδιευθυντής των φυλακών. Σε ψυχιατρική κλινική νοσηλεύεται ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών.

Η προσπάθεια καθαρισμού από αίματα και βιολογικό υλικό του δωματίου των φυλακών Νιγρίτας, όπου ξυλοκοπήθηκε άγρια ο 42χρονος κρατούμενος Ιλί Καρέλι, φέρεται -σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες του «Βήματος»- να ήταν από τα καθοριστικά στοιχεία, που οδήγησαν στην εξιχνίαση των συνθηκών θανάτου του από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ έχουν συγκεντρώσει σειρά στοιχείων ότι στον μοιραίο τελευταίο ξυλοδαρμό του Καρέλι συμμετείχαν πέντε σωφρονιστικοί υπάλληλοι της Νιγρίτας.
Οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ με την βοήθεια των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων εξέτασαν τον χώρο μέσα στις φυλακές Νιγρίτας, όπου οδηγήθηκε ο 42χρονος, πριν εγκαταλειφθεί ημιθανής στο κελί του, στο οποίο είχαν τοποθετηθεί κάμερες κλειστού κυκλώματος για τυπικούς λόγους.
Από την κάμερα σε ένα διάδρομο προκύπτει η μεταφορά του βαρυποινίτη -είχε σκοτώσει τον υπάλληλο των φυλακών Κορυδαλλού Γιώργο Τσιρώνη- σε αυτό το δωμάτιο, όπου εισέρχονται στην σειρά κι άλλοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Αυτό το δωμάτιο σε έναν αρχικό έλεγχο φάνηκε εντελώς «καθαρό».
Όμως από περαιτέρω έρευνα αρμοδίων της ΕΛΑΣ βρέθηκαν ίχνη καθαρισμού του, αλλά και δείγματα DNA του βαρυποινίτη, καθώς κι άλλα δείγματα γενετικού υλικού που επιχειρείται να διασταυρωθούν.
Αυτή η απόπειρα καθαρισμού του «δωματίου βασανιστηρίων» ήταν το καταλυτικό στοιχείο που οδήγησε τα στελέχη της ΕΛΑΣ στην αποκάλυψη των δραστών με βάση την αποτυχημένη προσπάθεια εξαφάνισης των ιχνών τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλεκόμενοι σωφρονιστικοί υπάλληλοι από την Νιγρίτα, όταν είχαν ερωτηθεί αρχικά από συναδέλφους τους σε άλλες φυλακές «αν είχαν προχωρήσει σε ξυλοδαρμό του Ιλί Καρέλι», αρχικά είχαν μιλήσει για «απλό χλευασμό και λοιδορία του». Στην συνέχεια μίλησαν για «μία – δύο σφαλιάρες». Κι ύστερα άρχισαν να μιλούν για σκληρότερη και μαζικότερη επίθεση.

Πού εστιάζουν οι έρευνες

Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τον βασανισμό εστιάζονται στις περίπου 2,5 ώρες που δεν καταγραφόταν από τις κάμερες ο κρατούμενος, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όταν έφτασε ο κρατούμενος φωτογραφήθηκε στο πρόσωπο και στο σώμα» αναφέρει ο υποδιευθυντής των φυλακών Παναγιώτης Ραδόπουλος, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος των εργαζομένων και γραμματέας της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Νιγρίτας.

»Συνολικά έχουμε επτά φωτογραφίες, στη μία εκ των οποίων φαίνεται ότι η παλάμη του έφερε ένα μαύρο σημάδι, το οποίο επιβεβαίωσε και ο ιατροδικαστής. Αφού έγινε η φωτογράφιση, ο κρατούμενος παρέμεινε σε έναν χώρο που εμείς τον λέμε χώρο αναμονής έως ότου να πάει στο κελί του, το οποίο βρισκόταν απέναντι. Εκεί δεν έχουμε εικόνα και δεν μπορούμε να αποδείξουμε, να επιβεβαιώσουμε ή να διαψεύσουμε κάτι» λέει ο κ. Ραδόπουλος.

«Αυτές οι 2,5 ώρες είναι που εξετάζει και το Εσωτερικών Υποθέσεων, γιατί μετά όλα έχουν καταγραφεί […] οι συνάδελφοι όλοι αρνούνται ότι τον πλησίασαν».

Καταγγελία κρατουμένων για βασανισμό

Τις προηγούμενες ημέρες δημοσιεύτηκε στο Διαδίκτυο επιστολή, στην οποία μεταξύ άλλων χαρακτηρίζεται ο δολοφονηθείς από τον Ιλί Καρέλι, υπαρχιφύλακας των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργος Τσιρώνης, «βασανιστής» και υποστηρίζεται ότι ο βαρυποινίτης «ξυλοκοπήθηκε και στις φυλακές Νιγρίτας».

«Από νέα στοιχεία που κυκλοφορήσανε από έναν εξωτερικό φρουρό και διάφορους εργαζόμενους κρατούμενους, στο χώρο εισερχομένων υπάρχουν ακόμα και τώρα κηλίδες αίματος και φαίνεται πλέον καθαρά ότι ο Ιλία Καρέλι ξυλοκοπήθηκε ΚΑΙ στις φυλακές Νιγρίτας» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην επιστολή.

Διαβάστε αναλυτικά:

Σε ψυχιατρείο ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας

Σε μια άλλη εξέλιξη στην υπόθεση, ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας νοσηλεύεται από το μεσημέρι της Δευτέρας στην ψυχιατρική κλινική του Νοσοκομείου Σερρών.

Για τον συνάδελφό του, ο κ. Ραδόπουλος ανέφερε: «Ο Χάρης Κονσολίδης μεταφέρθηκε από τους συγγενείς του, νωρίς χθες το απόγευμα, στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Σερρών, μετά από έντονη ψυχολογική πίεση που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της πολύωρης προανάκρισης που διενεργείται από το τμήμα Εσωτερικών Υποθέσεων στη Θεσσαλονίκη».

Ο αρχιφύλακας και συνδικαλιστής Αντώνης Αραβαντινός δήλωσε στο «Ε Tv» ότι ο πρόεδρος των εσωτερικών φρουρών των φυλακών Νιγρίτας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει και γι’ αυτό μεταφέρθηκε στο ψυχιατρείο.

Η προανάκριση για τις συνθήκες θανάτου του Καρέλι, ο οποίος έφερε σημεία βασανισμού,«είναι ένας πολύ μεγάλος Γολγοθάς. Είμαστε πάρα πολύ πιεσμένοι, γίνεται με έναν τρόπο περίεργο, δεν ξέρω πόσο θα αντέξουμε. Ο Χάρης έσπασε, κατέληξε στο ψυχιατρείο» λέει ο συνάδελφός του κ. Ραδόπουλος.

Ο Παναγιώτης Ραδόπουλος υποστηρίζει ότι ο συνάδελφός του «άρχισε να μην έχει επαφή με το περιβάλλον» όταν επέστρεψε από τη Θεσσαλονίκη όπου μεταφέρθηκε για να δώσει κατάθεση. Όσο βρισκόταν εκεί δεν μπορούσε να μιλήσει τηλεφωνικά με την οικογένειά του και μπορούσε να πάει στον τουαλέτα μόνο με συνοδεία. Όταν ο ίδιος ο κ. Ραδόπουλος προσπάθησε να τον επισκεφθεί, δεν του το επέτρεψαν και τον αντιμετώπισαν με «σκληρότατη» συμπεριφορά.


Διαβάστε επίσης:

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Κυκλοφορούν και… εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το πρώτο ματς με τη Φενέρμπαχτσε

Η ανακοίνωση της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα εισιτήρια του μεγάλου αγώνα με τη Φενέρμπαχτσε

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024