Αναβρασμός επικρατεί την Παρασκευή στις φυλακές Μαλανδρίνου, Τρικάλων, Πάτρας, Κορίνθου και Δομοκού στις τάξεις αλβανών κρατουμένων μετά τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλί Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας Σερρών.

Η κατάσταση είναι ελεγχόμενη κι έχουν ενημερωθεί οι κατά τόπους εισαγγελικές αρχές.

Κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας αρνούνται να σιτιστούν και ζητούν να δοθούν άμεσα εξηγήσεις γιατί δεν μεταφέρθηκε την Πέμπτη ο Ιλί Καρέλι στο Γενικό Νοσοκομείο των Σερρών προκειμένου να εξεταστεί, καθώς το απόγευμα δεν υπάρχει στο σωφρονιστικό κατάστημα εφημερεύων γιατρός.

Στην Κόρινθο, κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το θάνατο του ομοεθνή τους βαρυποινίτη. Έξω από το κτίριο των φυλακών έφτασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία όμως δεν χρειάστηκε να επέμβει, αφού τελικά οι κρατούμενοι ανταποκρίθηκαν και μπήκαν στα κελιά τους. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποχώρησαν.

Για τον θάνατο του Καρέλι, το υπουργείο Δικαιοσύνης διέταξε πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση από αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο αλβανός βαρυποινίτης βρέθηκε νεκρός στο κελί του τα μεσάνυχτα της Πέμπτης.

Ο Καρέλι είχε δολοφονήσει, πριν από τρεις ημέρες, τον 46χρονο αρχιφύλακα των φυλακών Μαλανδρίνου, Γιώργο Τσιρώνη, πατέρα δύο παιδιών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, η πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση διατάχθηκε, για να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του Καρέλι.

Από το υπουργείο, εξάλλου, επιβεβαιώνεται ότι ο Καρέλι έφερε μώλωπες, όταν έφτασε στις φυλακές Νιγρίτας, χωρίς όμως να έχει προσδιορίσει ο ίδιος πώς προκλήθηκαν.

Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφέρεται:

«Ο κατηγορούμενος, ο οποίος κατηγορείτο για τη δολοφονία του υπαρχιφύλακα του καταστήματος κράτησης Μαλανδρίνου, μεταφέρθηκε, χθες (27.3.2014) περί ώρα 15.45 στο Κ. Κ Νιγρίτας για λόγους προσωπικής του ασφάλειας.

» Τοποθετήθηκε σε θάλαμο νεοεισερχομένων περί ώρα 18.30 μόνος του και μακριά από άλλους κρατούμενους, ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησή του από το προσωπικό του σωφρονιστικού καταστήματος. Μάλιστα εντός του χώρου κράτησής του τοποθετήθηκε κάμερα, ώστε να υπάρχει πλήρης εποπτεία και καταγραφή όλων των κινήσεων.

» Περί ώρα 23.30 υπάλληλοι του καταστήματος κράτησης παρατήρησαν ότι δεν εκινείτο, ενώ βρισκόταν για ώρα στο κρεβάτι του. Εισήλθαν τότε στο κελί του όπου και διαπιστώθηκε έλλειψη των αισθήσεών του. Ειδοποιήθηκε το ΕΚΑΒ το οποίο προσήλθε σε 17 λεπτά και μετέφερε τον κρατούμενο στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

» Ταυτόχρονα με την ως άνω πειθαρχική προκαταρκτική εξέταση, διενεργείται και προανάκριση από την Αστυνομία στην οποία παραδόθηκε και το υλικό της κάμερας, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής εξέτασης για τη διαπίστωση των αιτίων θανάτου.

» Πρέπει να σημειωθεί ότι κατά την παραλαβή του στο κατάστημα κράτησης της Νιγρίτας, σύμφωνα με την αναφορά του διευθυντή του καταστήματος, ο κρατούμενος έφερε μώλωπες για τους οποίους ο ίδιος (κρατούμενος) δεν προσδιόρισε την αιτία τους και δεν υπέβαλε αίτημα ιατρικής του εξέτασης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ