Αναταράξεις στην κυβέρνηση προκαλεί το αλαλούμ που παρατηρήθηκε με την ρύθμιση για την άμεση απέλαση μεταναστών που προχωρούν σε «ψευδείς καταγγελίες» για πράξεις ρατσιστικής βίας από όργανα της Πολιτείας. 

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος αναγκάστηκε να αποσύρει τρεις φορές τη ρύθμιση, που κατατέθηκε ισάριθμες φορές από τον υπουργό Εσωτερικών Γ.Μιχελάκη, εν μέσω αντιδράσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της αντιπολίτευσης εν γένει, καθώς και του ΠΑΣΟΚ. 

Πληροφορίες ανέφεραν ότι η διάταξη κατατέθηκε ξανά και ξανά, μετά από πιέσεις του γενικού γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκου, κάτι που εμμέσως επιβεβαίωσε την Παρασκευή ο κ. Γρηγοράκος.

Μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος άφησε αιχμές κατά του κ. Μπαλτάκου για το αλαλούμ στη Βουλή λέγοντας:

«Εγώ τουλάχσιστον ενημερώνω πάντα τον πρόεδρο μου, δεν ξέρω εάν κάνουν και οι υπόλοιποι υπουργοί το ίδιο». Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο, καθώς και στο παρελθόν υπήρξαν, όπως είπε, παρεμβάσεις του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης.

Εκτός από τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, το ζήτημα της επίμαχης διάταξης προκάλεσε την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας την Πέμπτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος υπογράμμισε ότι «δεν πέρασαν πολλά χρόνια από τότε που ήμασταν μάρτυρες βασανισμών μεταναστών στο Τμήμα Ομονοίας» και αναρωτήθηκε «ποιος επανέφερε τη διάταξη», αφού την αρμοδιότητα για το Μεταναστευτικό έχει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λ.Γρηγοράκος.

«Ο κ. Μπαλτάκος» ακούστηκε να φωνάζει η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, την ώρα που ο γγ της κυβέρνησης καθόταν στα υπουργικά έδρανα.

Από την πλευρά του, ο Γ.Μιχελάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, λέγοντας ότι για να αποσυρθεί μια διάταξη πρέπει να έχει την υπογραφή του γγ της κυβέρνησης, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπήρχε.

Τελικά, η ρύθμιση αποσύρθηκε από τον Μεταναστευτικό Κώδικα, αλλά όπως ανακοίνωσε ο Λ.Γρηγοράκος: «Η κυβέρνηση αποσύρει το άρθρο για καλυτερη συζήτηση την επόμενη εβδομάδα».

Προηγήθηκαν τηλεφωνική επικοινωνία του Ευ.Βενιζέλου με τον Αντ.Σαμαρά, καθώς και μαραθώνιες διαβουλεύσεις του κ. Μπαλτάκου με τον υπουργό Επικρατείας Δ.Σταμάτη και τους Π.Κουκουλόπουλο και Χρήστο Πρωτόπαπα για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εξελίξεις (το ΠΑΣΟΚ θα καταψήφισε τη ρύθμιση).

Μετά την απόσυρση της τροπολογίας, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης σχολίασε μέσω twitter: «Σήμερα στη Βουλή ηττήθηκαν οι ρατσιστικές και ακροδεξιές πρακτικές του κ. Μπαλτάκου».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ