Το ανταλλακτήριο bitcoin υπέβαλε πρόσφατα αίτημα για πτώχευση μετά την ανακοίνωση ότι εισβολείς έκλεψαν το σύνολο των νομισμάτων που διακινούσε, αδειάζοντας τις τσέπες των συναλλασσόμενων. Όμως, στις 9 Μαρτίου 2014 στο blog του επικεφαλής του Mt. Gox και από τον λογαριασμό του στο Reddit δημοσιεύεται κατάσταση από το σύστημα λογιστικής διαχείρισης του ανταλλακτηρίου, σύμφωνα με την οποία δεν έλειπε… bitcoin και ο επικεφαλής του διατηρεί ακόμα στην κατοχή του 951.116 bitcoin. «That fat fuck has been lying!!» έγραψαν οι χρήστες που απέκτησαν την μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση στο σύστημα και τους λογαριασμούς του Mark Karpeles, όπου έγινε η επίμαχη «ενοχοποιητική» ανάρτηση.

Το εύρημα, την είδηση για το οποίο μεταφέρει το περιοδικό Forbes στον δικτυακό του τόπο, αφήνει να εννοηθεί ότι ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του bitcoin exchange ήταν αυτός που έβαλε στην τσέπη του εκατοντάδες χιλιάδες νομίσματα, και έριξε το φταίξιμο σε «χάκερ», χωρίς επαρκείς εξηγήσεις, όπως υποστηρίζουν οι εισβολείς που φανερά τις αναζητούσαν με κάθε τρόπο.

Πάντως, στην συζήτηση που αναπτύσσεται στο Reddit δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν αφενός μεν την αυθεντικότητα του λογιστικού φύλλου και άλλοι το ότι, αυτό αποτελεί απόδειξη για την ενοχή του Karpeles. Όπως εξηγεί ένας από τους χρήστες, η βάση που διέρρευσε δεν αποδεικνύει τίποτα περισσότερο από το ότι οι υπεύθυνοι του ιαπωνικού ανταλλακτηρίου δεν ήξεραν τι τους γίνεται: είναι σαν να υπάρχει ένας πορτιέρης που μετράει πόσοι μπήκαν και πόσοι βγήκαν, χωρίς να ξέρει ότι υπάρχει πίσω πόρτα, λέει χαρακτηριστικά.

Πάντως, το Forbes προσθέτει στο σχετικό ρεπορτάζ ότι τα χαμένα bitcoin δεν έχουν ακόμα εμφανιστεί στην αγορά, όπως φαίνεται από το blockchain.info

Στο mtgox.com αναρτήθηκε στις 26 Φεβρουαρίου 2014 μήνυμα που υπέγραφε ο Mark Karpeles, με το οποίο διαβεβαίωνε τους πάντες ότι «παραμένει στην Ιαπωνία» –την ώρα που τον αναζητούσε τουλάχιστον ένας εισαγγελέας από τις ΗΠΑ– και ότι «εργάζεται σκληρά για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα που ανέκυψαν πρόσφατα».

In.gr Τεχνολογία