Όταν οδηγώ στην παραλιακή λεωφόρο, κι αυτό συμβαίνει σε καθημερινή σχεδόν βάση, στρέφω από συνήθεια το βλέμμα μου στη θάλασσα, στον ανοιχτό δυτικό ορίζοντα. Στο βάθος, όταν η ατμόσφαιρα είναι διαυγής, διακρίνεται καθαρά, μεταξύ άλλων, το περίγραμμα της Αίγινας, η ακτογραμμή της και το ψηλότερο βουνό της, το Ελλάνιο όρος.

Σε αυτόν τον ορεινό όγκο της Αίγινας είναι αφιερωμένο ένα από τα αναρίθμητα κεφάλαια της ελληνικής μυθολογίας.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τη μυθική παράδοση, ο πρώτος βασιλιάς του νησιού και γενάρχης του γένους των Αιακιδών, ο Αιακός, καρπός του έρωτα του Δία για τη Νύμφη Αίγινα (κόρη του ποτάμιου θεού Ασωπού), ανέβηκε στο ψηλότερο βουνό του νησιού, για να παρακαλέσει εκ
μέρους όλων των Ελλήνων τον πατέρα του να στείλει την πολυπόθητη βροχή
ύστερα από την καταστροφική ξηρασία που είχε πλήξει την Ελλάδα.

Ο Δίας ανταποκρίθηκε στην επίκληση του γιου του, κι ο φημισμένος για τη
δικαιοσύνη του αιγινήτης βασιλιάς, θέλοντας να τον ευχαριστήσει, ίδρυσε στην κορυφή του βουνού ιερό αφιερωμένο στον Ελλάνιο Δία.

Όσοι επισκέπτονται σήμερα την Αίγινα και αποφασίζουν να γνωρίσουν από κοντά το Ελλάνιο όρος βλέπουν δίπλα στα ερείπια του ιερού του Ελλάνιου Δία την εκκλησία των Ταξιαρχών και, σε μικρή απόσταση από τον αρχαιολογικό χώρο, το ξωκλήσι της Υπαπαντής – Παναγίας Μυρτιδιώτισσας.

Όσοι πάλι αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που οδηγεί στην κορυφή του Ελλάνιου όρους, σε υψόμετρο 532.

Εκεί, δίπλα στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία, θα απολαύσουν την υπέροχη θέα σε ολόκληρη την Αίγινα και τα παράλια της Αττικής.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε για τα αξιοθέατα και τις φυσικές ομορφιές της Αίγινας, του φιλόξενου νησιού του Αργοσαρωνικού.