Την καταρχήν στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εξασφάλισε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου, την εισαγωγή της αξιολόγησης με προκαθορισμένα ποσοστά επιτυχίας στο Δημόσιο, και την επαναθεώρηση των συμβάσεων ορισμένου χρόνου που μετατράπηκαν σε αορίστου.

Παρά ταύτα, στην επί των άρθρων συζήτηση, το ΠΑΣΟΚ διά του Γ.Ντόλιου διατύπωσε αρκετές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις, θεωρώντας αναγκαία την αναδιατύπωση του άρθρου 43 για τις διαδικασίες μετατροπής του εργασιακού καθεστώτος των πρώην συμβασιούχων, δεσμευόμενο να καταθέσει κατά τη δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, δική του τροποποίηση του άρθρου, απαλλαγμένη από τις «υποψίες σκοπιμότητας».

Ο κ. Ντόλιος πρότεινε επίσης να υπάρξει ρητή αναφορά στο νομοσχέδιο, πως το 15% των δημοσίων υπαλλήλων που προορίζεται να αξιολογηθεί με βαθμό 1 έως 6, δεν πρόκειται να απολυθεί με βάση την αξιολόγηση αυτή.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε να φέρει με τη σειρά του, νομοτεχνικές αλλαγές που να ανταποκρίνονται σε παρατηρήσεις βουλευτών.

Απέναντι δε, στην κριτική της Μαρίνας Χρυσοβελώνη (ΑΝΕΛ), ότι δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των φορέων που καταργούνται ή συγχωνεύονται με υφιστάμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, δεσμεύτηκε να καταθέσει στην Ολομέλεια μία από τις πολλές «μελέτες σκοπιμότητας συγχωνεύσεων» που υπάρχουν στο υπουργείο του από το παρελθόν, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του Αλέξης Μητρόπουλος, δήλωσε πως το κόμμα του πρόκειται να καταθέσει αίτηση ονομαστικής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια, για τα άρθρα 20 (απολύσεις και διαθεσιμότητα των υπαλλήλων των υπό κατάργηση φορέων) και 43 (επανέλεγχος όλων των περιπτώσεων μετατροπής συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου).

Για το τελευταίο ο κ. Μητρόπουλος δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τις εισαγγελικές έρευνες για πλαστά πιστοποιητικά ή άλλες παρανομίες, αλλά δεν συμφωνεί με την επανάκριση μονιμοποιήσεων που έχουν επικυρωθεί από το ΑΣΕΠ σε εφαρμογή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος του Προκόπη Παυλόπουλου το 2006, το οποίο άλλωστε, «υπήρξε λογικό νομοθέτημα της δικής σας κυβέρνησης».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ