Κοινωνικό Φαρμακείο και Γραφείο Ποιότητας αναμένεται να λειτουργήσουν προσεχώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ενώ μέχρι το καλοκαίρι θα αποκτήσει νέο αξονικό τομογράφο, νέο μαγνητικό τομογράφο και γ-κάμερα.

Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, Γεώργιο Βέργουλα, το κόστος του νέου εξοπλισμού καλύφτηκε με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. Συγκεκριμένα, η δαπάνη για την προμήθεια του αξονικού και του μαγνητικού τομογράφου ανήλθε στο 1.700.000 (από 850.000 ο καθένας) ενώ το κόστος της γ -κάμερας στις 350.000 ευρώ.

Ο αξονικός τομογράφος 128 τομών θα εγκατασταθεί στο νοσοκομείο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, εντός διμήνου θα εγκατασταθεί ο νέος μαγνητικός τομογράφος και μέχρι τον Ιούνιο  θα έχει αποκτηθεί και η γ-κάμερα.

Να σημειωθεί ότι ο αξονικός τομογράφος που διέθετε το Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ αντιμετώπιζε προβλήματα λειτουργίας, ενώ ο μαγνητικός τομογράφος δεν λειτουργούσε και εδώ και μία δεκαετία υπήρχε αίτημα για την αγορά νέου.

«Με τον νέο εξοπλισμό θα βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, θα μειωθεί ο χρόνος νοσηλείας, θα γίνεται ταχύτερα η διακίνηση και επιπλέον το νοσοκομείο θα δέχεται και εξωτερικούς ασθενείς, επομένως αποκτά και πηγή εσόδων», εξήγησε ο κ. Βέργουλας.

Παράλληλα επεσήμανε ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη βελτίωση υπηρεσιών θα ζητηθεί η γνώμη των ασθενών, των εργαζομένων και των κοινωνικών φορέων που θα κληθούν να συμπληρώσουν σχετικά ερωτηματολόγια.

Κοινωνικό Φαρμακείο για άπορους ασθενείς
Κοινωνικό φαρμακείο θα λειτουργήσει προσεχώς στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, μετά την έγκριση σχετικού αιτήματος, που είχε υποβάλλει το τμήμα γυναικών των ΑΧΕΠΑ «Θυγατέρες της Πηνελόπης» από τη διοίκηση.

«Υπάρχει χώρος για τη φιλοξενία Κοινωνικού Φαρμακείου που θα λειτουργεί με ευθύνη εθελοντών, οι οποίοι θα συγκεντρώνουν φάρμακα προκειμένου να τα μοιράσουν σε άπορους ασθενείς. Απομένει η έγκριση από τον υπουργό Υγείας προκειμένου να λειτουργήσει», εξήγησε ο κ. Βέργουλας.

Πρόβλημα η δαπάνη για τα αντιρετροϊκά
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δημοσιογράφου για το κόστος των αντιρετροϊκών φαρμάκων που χορηγούνται σε πάσχοντες από HIV/AIDS, ο ο υποδιοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Τσαλικάκης, διευκρίνσε ότι έχει υποβληθεί αίτημα ένταξης της δαπάνης αυτής, μέσω ΕΣΠΑ, στην υπό δημιουργία νέα Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων προκειμένου να εξυπηρετούνται οι οροθετικοί.

«Από τα 9.660.000 που είναι η συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΑΧΕΠΑ, τα 7.300.000 πηγαίνουν για την αντιρετροϊκή αγωγή των 1.100 οροθετικών που εξυπηρετούνται από την Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων, δηλαδή από τις 805.000 ευρώ της μηνιαίας φαρμακευτικής δαπάνης, περίπου 600.000 είναι για αντιρετροϊκά», πρόσθεσε ο κ. Τσαλικάκης, τονίζοντας όμως ότι πολύ σύντομα το νοσοκομείο θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με τα φάρμακα.

Πρότεινε λοιπόν να αναλάβει το ΚΕΕΛΠΝΟ την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων και τη διανομή τους το νοσοκομείο.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ