«Σημαία» ενδιαφέροντος «κυματίζει» πάνω από αρκετές εκθέσεις μουσείων το 2014. Την παράσταση κλέβουν πρωτότυπα εικονογραφικά θέματα, το σύνολο της ζωγραφικής πορείας του Φώτη Σαρρή, η τέχνη με ιστορική, αλλά και επίκαιρη όψη, ως «στυλοβάτης» των σύγχρονων προβληματισμών. Στο εκθεσιακό προσκήνιο και το επετειακό στοιχείο, η πρωτοτυπία και η νοσταλγία, ενώ δεν λείπει η αποθέωση του καβαφικού έργου. Τον τόνο του ενδιαφέροντος ενισχύει και η γνωριμία με την «ψυχή» της Κορέας.
Αναλυτικά:

«Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας»

«Η Σοφία του Θεού», «Η Δίκη του Χριστού» και ο «Ζωντανός Σταυρός», είναι οι εικόνες που παρουσιάζονται στην έκθεση του Βυζαντινού Μουσείου, «Ομιλούσες Εικόνες. Η διάδοση του θρησκευτικού πίνακα στη Ρωσία και στα Βαλκάνια, 16ος-19ος αιώνας» από 15 Ιανουαρίου.

Η έκθεση εντάσσεται στον θεσμό «Το έκθεμα του μήνα» που εισήγαγε το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Ο θεσμός αυτός είναι ευρύτατα διαδεδομένος στα μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία και στοχεύει στην παρουσίαση αντικειμένων από τις μουσειακές συλλογές, που δεν είναι ιδιαιτέρως γνωστά.

Οι «ομιλούσες εικόνες» αξιοποιήθηκαν ως μέσο πολεμικής στο πλαίσιο των έντονων αντιπαραθέσεων που αναπτύχθηκαν τον 16ο και τον 17ο αιώνα σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις στην Εκκλησία και στην κοινωνία. Οι θρησκευτικοί αυτοί πίνακες διαδόθηκαν σε όλο τον χριστιανικό κόσμο μέχρι τον 19ο αιώνα.

Έως 30 Σεπτεμβρίου 2014

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.byzantinemuseum.gr/el/temporary_exhibitions/?nid=1730

«Φώτης Σαρρής (1937-2011). Ζωγραφική»

Την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο η αναδρομική έκθεση του ζωγράφου Φώτη Σαρρή.

Δυόμισι χρόνια μετά τον θάνατό του, η έκθεση φωτίζει για πρώτη φορά το σύνολο της ζωγραφικής του πορείας και παράλληλα παρουσιάζει τη σχέση του με τη βυζαντινή τέχνη, η οποία ελάχιστα έχει σχολιασθεί και μελετηθεί. Επιχειρεί, επίσης, να αναδείξει μια σπάνια, βαθιά σε μελέτη και πειραματισμούς διαλογική σχέση του καλλιτέχνη με το περιεχόμενο και τη μορφή της βυζαντινής ζωγραφικής παράδοσης σε ένα βαθύτατα προσωπικό και κατά κύριο λόγο πολιτικό έργο.

Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται 75 έργα του Φώτη Σαρρή, αρθρώνεται σε τρεις ενότητες:

Στην πρώτη γίνεται μερική ανασύσταση του εργαστηρίου και της βιβλιοθήκης του καλλιτέχνη, ώστε να καταδειχθεί το ερευνητικό του έργο και η στενή του σχέση με τις ιστορικές χρωστικές και τις πηγές που τις παραδίδουν. Η μακρά και εμπεριστατωμένη ενασχόληση του Φώτη Σαρρή με τις χρωστικές των αγιογράφων της μεταβυζαντινής κυρίως περιόδου δίνει τη δυνατότητα στο κοινό να έρθει σε άμεση επαφή με το πρωτογενές αυτό υλικό.

Στη δεύτερη ενότητα προβάλλεται το κοσμικό του έργο απ’ όλες τις καλλιτεχνικές περιόδους ενώ η τρίτη ενότητα είναι αφιερωμένη στο θρησκευτικό του έργο.

Εγκαίνια: Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 19:30
Διάρκεια έκθεσης: 29 Ιανουαρίου έως 18 Μαΐου 2014

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.byzantinemuseum.gr/?nid=1728

«Anti-Design 2014 – Προτάσεις για μια εποχή μηδενικού προϋπολογισμού»

Φαντασία, χιούμορ, ευαισθησία και πολλή προσωπική δουλειά δίνουν τον τόνο της έκθεσης «Anti-Design 2014 – Προτάσεις για μια εποχή μηδενικού προϋπολογισμού», που έχει ανοίξει τις πύλες της από τις 16 Ιανουαρίου. Καθοδηγητές της έκθεσης αρχιτέκτονες, designers, εικαστικοί καλλιτέχνες, αλλά και μουσικοί, σκηνοθέτες και τεχνικοί ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο στόχαστρο των οποίων βρίσκεται η σημερινή κατάσταση. Πρόκειται για έναν προβληματισμό γύρω από το ρόλο του design στις μέρες μας.

Διάρκεια έκθεσης: έως 15 Φεβρουαρίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο 14:00-21:00, Κυριακή 12:00-19:00

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events/~/eventsbrowser/15097/0/0/0?p_p_action=1&_bs_events_browser_loadaction=view&_bs_events_browser_eventStartDate=16%2F01%2F2014&_bs_events_browser_eventEndDate=15%2F02%2F2014&_bs_events_browser_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fevents

«Κύμα Κορεάτικης Τέχνης»


Με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης των 60 ετών από τη λήξη του πολέμου και της συμμετοχής των Ελλήνων στον πόλεμο της Κορέας, καθώς και τη συμπλήρωση 52 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Καλλιτεχνικός Σύνδεσμος της Κορέας θα πραγματοποιήσει έκθεση με θέμα «Κύμα Κορεάτικης Τέχνης»

Στην έκθεση συμμετέχουν περίπου 700 καλλιτέχνες εκθέτοντας από ένα έως έξι έργα ο καθένας. Στόχος της έκθεσης είναι, μέσω των έργων των καλλιτεχνών, να γνωρίσουν καλύτερα την «ψυχή» της Κορέας.

Διάρκεια έκθεσης: Έως τις 03/02/2014

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.technopolis-athens.com/web/guest/events/~/eventsbrowser/15109/0/0/0?p_p_action=1&_bs_events_browser_loadaction=view&_bs_events_browser_eventStartDate=28%2F01%2F2014&_bs_events_browser_eventEndDate=03%2F02%2F2014&_bs_events_browser_redirect=%2Fweb%2Fguest%2Fevents

«Λαϊκά παιχνίδια στο σπίτι του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα»

Νοσταλγία, γοητεία και πολλά παιχνίδια. Η Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, ενάμιση περίπου χρόνο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, εγκαινιάζει την εκθεσιακή της δραστηριότητα, σε μία ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του ισογείου, όπου κάθε χρόνο θα παρουσιάζονται δύο εκθέσεις μικρής κλίμακας, με έργα καλλιτεχνών, τα οποία θα συνδέονται με τα μόνιμα εκθέματα της Πινακοθήκης.

Η έκθεση αυτή είναι αφιερωμένη στην παιδική ηλικία. Μέσα σε ένα περιβάλλον νοσταλγικό για τους μεγάλους και γοητευτικό για τους μικρούς παρουσιάζονται γνωστά και άγνωστα σχέδια του ζωγράφου με θέματα εμπνευσμένα από τα λαϊκά παιχνίδια, καθώς και παλαιά παιχνίδια, πολλά από τα οποία δε χρησιμοποιούνται πια.

Πολλά από τα έργα του καλλιτέχνη παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Προέρχονται από την συλλογή της Πινακοθήκης Γκίκα και από ιδιωτικές συλλογές, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των παιχνιδιών από την συλλογή Παιχνιδιών και Παιδικής Ηλικιάς του Μουσείου Μπενάκη, το σύνολο της οποίας πρόκειται σύντομα να στεγαστεί στην οικία Κουλούρα.

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.benaki.gr/index.asp?lang=gr&id=202010001&sid=1393

«Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες…Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη»

Γλυπτά, 67 αρχαία αντικείμενα, και 27 επιλεγμένα ποιήματα του αλεξανδρινού ποιητή. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Αρχείο Καβάφη/Ίδρυμα Ωνάση και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, παρουσιάζει στο Μέγαρο Σταθάτου την έκθεση «Ιδανικές ‘μορφές’ κι αγαπημένες – Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη».

Αγάλματα και πορτραίτα του Αλέξανδρου, του Δημητρίου του Πολιορκητή, του Ιούλιου Καίσαρα ή του Νέρωνα, παρατάσσονται μαζί με τα ποιήματα φέρνοντας πίσω τη λεπτή αίσθηση της ελληνιστικής εποχής με την οποία επιθυμούσε συνήθως να συνδιαλέγεται ο αλεξανδρινός ποιητής. Και φυσικά, μαζί με αυτά, την παραβολή, την ειρωνεία, και ‘διδαχή’ του.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται γλυπτά (κυρίως μαρμάρινες κεφαλές, προτομές, αγαλματίδια ή συμπλέγματα μορφών), χάλκινα σκεύη, πήλινα ειδώλια και αγγεία, σκεύη μικροτεχνίας από φαγεντιανή, νομίσματα, νεκρικά πορτρέτα, επιτύμβιες στήλες, καθώς και εικόνες και εκκλησιαστικά σκεύη της μεταβυζαντινής περιόδου. Τα αντικείμενα προέρχονται από 14 ελληνικά Μουσεία, Εφορείες Αρχαιοτήτων και ιδιωτικές συλλογές.

Διάρκεια έκθεσης: έως τις 30/3/2014

Περισσότερες πληροφορίες; http://www.cycladic.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=3384&cnode=74&clang=0

«Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα»

Η έκθεση «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» θέτει σε πρώτο πλάνο τον γάμο και παρουσιάζει ένα μεγάλο εύρος ενδυμάτων από τις συλλογές του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Φιλοδοξεί να αναδείξει την ποικιλία των σχημάτων και των διακοσμητικών στοιχείων που παρουσιάζουν τα νυφικά ενδύματα, και μέσω αυτής της ποικιλίας την ιδιαίτερη κοινωνική και βιωματική λειτουργία του νυφικού φορέματος.

Ακολουθώντας την εξέλιξη του κομβικού αυτού ενδύματος μέσα στον χρόνο, η έκθεση αναφέρεται παράλληλα στην εξέλιξη τόσο των ενδυματολογικών κωδίκων που καθορίζουν τη χρήση του στην Ελλάδα όσο και των εθίμων και των τελετουργιών που το συνοδεύουν.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται δημιουργίες ιστορικών ελληνικών οίκων (Mady Donnet, Georgette, Οίκος Τσούχλου, Οίκος Τσοπανέλη, C. Mavropoulos, Νίκος-Τάκης), ενώ δεν λείπουν και τα διεθνή ονόματα του χώρου (Jean Dessès, Mme Grès, Yves Dooms, Etienne Brunel).

Η έκθεση «Νύφες. Παράδοση και μόδα στην Ελλάδα» εντάσσεται στο εορτασμό για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος.

Διάρκεια: έως 6 Απριλίου 2014

Περισσότερες πληροφορίες: http://entertainment.in.gr/html/ent/565/ent.160565.asp

«Εκλεκτικές Εικαστικές Συγγένειες»

Η φρενήρης εισβολή της εικόνας στην καθημερινότητα μέσα από την τέχνη. «Εκλεκτικές Εικαστικές Συγγένειες» ΙΙ , είναι η έκθεση που θα παρουσιαστεί στο μουσείο Φρυσίρα από τον Φεβρουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2014, και μέσα από τα έργα της θα γίνει προσπάθεια να καταστεί ακόμη πιο σαφής η επιστροφή της ευρωπαϊκής τέχνης στην αναπαράσταση με μια νέα γενιά ζωγράφων που θα αποπειραθεί να εκμεταλλευτεί την εξοικείωση με την εικόνα.

Παράλληλα, θα εξετασθεί και η πορεία των Ελλήνων καλλιτεχνών, είτε μέσω της νέας γενιά ελλήνων ζωγράφων με σπουδές στο Παρίσι, είτε μέσω των έργων άλλων ζωγράφων που εκφράζουν άλλες, πιο «γηγενείς» παραδόσεις σε έναν γόνιμο διάλογο που διακρίνεται για την πολυμορφία του.

Aπό 29 Ιανουαρίου έως τα 28 Σεπτεμβρίου 2014

Στο μουσείο Φρυσίρα, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 στην Πλάκα

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.frissirasmuseum.com/greek/index.aspx

Επιμέλεια: Ελισάβετ Σταμοπούλου