Σύγχρονη κωμόπολη, απλωμένη στη δυτική ακτογραμμή της Εύβοιας, στο Νότιο Ευβοϊκό κόλπο, η Ερέτρια είναι λιμάνι
με τουριστική κίνηση, που συνδέει την Εύβοια με τη Σκάλα Ωρωπού
Αττικής. Λαμπρά μνημεία της αρχαιότητας, νεοκλασικά, πλατείες, χώροι πρασίνου,
φοίνικες, ευκάλυπτοι και ο παραλιακός
πεζόδρομος με τα καφέ και τα εστιατόρια συνθέτουν την εικόνα της
Ερέτριας, την οποία αγκαλιάζουν όμορφες ακρογιαλιές.

Χτισμένη στην ίδια θέση με το σημερινό οικισμό, η αρχαία Ερέτρια, που κατοικήθηκε από τους Νεολιθικούς Χρόνους (6η χιλιετία
π.Χ.), οργανώθηκε και επεκτάθηκε κατά τους Γεωμετρικούς Χρόνους
(9ος-8ος αιώνας π.Χ.), όταν και ανέπτυξε έντονη αποικιακή δραστηριότητα. Τον 5ο αιώνα π.Χ. εγκαταστάθηκαν στην Ερέτρια
αθηναίοι κληρούχοι και η πόλη δέχθηκε την αττική επίδραση. Το 490 π.Χ. η
Ερέτρια καταστράφηκε από τους Πέρσες. Η πόλη συμμετείχε στην Α’ και τη
Β’ Αθηναϊκή Συμμαχία. Το 338 π.Χ. εγκαταστάθηκε στην Ερέτρια μακεδονική
φρουρά και η πόλη γνώρισε τη μακεδονική κυριαρχία μέχρι την τελική
ρωμαϊκή κατάκτηση, το 146 π.Χ. Το 86 π.Χ. η Ερέτρια καταστράφηκε
ολοσχερώς από τους Ρωμαίους και σταδιακά ερήμωσε.

Το 1834 εγκαταστάθηκαν στην Ερέτρια ψαριανοί πρόσφυγες, οι οποίοι ονόμασαν τον οικισμό τους Nέα Ψαρά.

Το γραφικό Nησί των Oνείρων ή Πεζονήσι (γέφυρα το συνδέει με τη στεριά), αξιόλογα εκκλησιαστικά μνημεία, όπως οι ναοί του Αγίου Νικολάου και της Παναγίας της Παραβουνιώτισσας, και κτίρια όπως η οικία του Κωνσταντίνου Κανάρη (1847), το αρχοντικό της οικογένειας Κανάρη (στην παραλία) και το νεοκλασικό του δημοτικού σχολείου δίνουν ξεχωριστό χρώμα στην Ερέτρια.

Ασφαλώς, την προσοχή των επισκεπτών αποσπά ο αρχαιολογικός χώρος, στον οποίον ξεχωρίζουν τα λείψανα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, του επιφανέστερου μνημείου της Ερέτριας, η Οικία με τα Μωσαϊκά, χαρακτηριστικό δείγμα ερετριακής ελληνιστικής οικίας (περίπου 370 π.Χ.), το θέατρο, που άκμασε κυρίως τον 4ο αιώνα π.Χ., ο λόφος της ακρόπολης, με υπέροχη θέα, η αγορά, καρδιά της αρχαίας Ερέτριας (οικονομικό, εμπορικό και διοικητικό κέντρο), το Ισείον (ερείπια ναού της Ίσιδος και άλλων θεοτήτων) και το Κάτω Γυμνάσιο ή Παλαίστρα (κοντά στο Ισείον).

Στο λόφο Τούμπα, κοντά στην Ερέτρια, βρίσκεται θαλαμοειδής τάφος μακεδονικού τύπου, γνωστός ως Τάφος των Ερώτων (4ος αιώνας π.Χ.).

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Ερέτριας εκτίθενται σημαντικά ευρήματα που προέρχονται από την πόλη, τους ναούς
και τα νεκροταφεία της Ερέτριας, την Aμάρυνθο και το Λευκαντί. Ξεχωρίζουν τα εκθέματα από τον προϊστορικό οικισμό στην Ξηρόπολη (2100-1100 π.Χ.) και από τα πρωτογεωμετρικά νεκροταφεία στο Λευκαντί (11ος-9ος αιώνας π.Χ.), τα αντικείμενα από την προϊστορική Αμάρυνθο, τα αφιερώματα από το ναό του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (8ος-7ος αιώνας π.Χ.), το δυτικό αέτωμα του ναού του Δαφνηφόρου Απόλλωνα (τέλη 6ου αιώνα π.Χ.), το πήλινο γοργόνειο από την Οικία με τα Μωσαϊκά (4ος αιώνας π.X.), οι παναθηναϊκοί αμφορείς από την Ερέτρια, τα λείψανα από τον Τάφο των Ερώτων (4ος αιώνας π.Χ.).

Σε μικρή απόσταση δυτικά από την Ερέτρια βρίσκεται η Μαλακώντα, θέρετρο με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και εξοχικές κατοικίες, απλωμένο κατά μήκος της παραλιακής ζώνης.

Για διαμονή στην περιοχή της Ερέτριας σάς προτείνουμε τα ακόλουθα τουριστικά καταλύματα:

  • το ξενοδοχείο Miramare στην Ερέτρια
  • το ξενοδοχείο Negroponte Resort στη Μαλακώντα.Πατήστε εδώ για να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη εικόνα για την Ερέτρια και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Κεντρικής Εύβοιας.