Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οπτικοποίηση της δημοτικότητας μουσικής στο Music Timeline της Google

Οπτικοποίηση της δημοτικότητας μουσικής στο Music Timeline της Google

Τις αυξομειώσεις στην δημοτικότητα κάθε είδους μουσικής -εκτός από την κλασική μουσική- στην πορεία του χρόνου από την δεκαετία του 1950 και μετά αντικατοπτρίζει σε γράφημα το Music Timeline που δημοσιοποιεί η Google. Το πολύχρωμο γράφημα δημιουργείται δυναμικά με βάση τους καλλιτέχνες και τα άλμπουμ μουσικής που έχουν στις ψηφιακές δισκοθήκες τους οι χρήστες της υπηρεσίες Google Play Music.

Τις αυξομειώσεις στην δημοτικότητα κάθε είδους μουσικής -εκτός από την κλασική μουσική- στην πορεία του χρόνου, από την δεκαετία του 1950 και μετά, αντικατοπτρίζει σε γράφημα το Music Timeline που δημοσιοποιεί το τμήμα Έρευνας της Google, Google Research. Το πολύχρωμο γράφημα δημιουργείται δυναμικά με βάση τους καλλιτέχνες και τα άλμπουμ μουσικής που έχουν στις ψηφιακές δισκοθήκες τους οι χρήστες της υπηρεσίας Google Play Music, η οποία είναι διαθέσιμη σε 21 χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Στο Music Timeline για παράδειγμα εμφανίζονται ως εξαιρετικά δημοφιλή άλμπουμ της ροκ από την δεκαετία του ’70, με άλμπουμ Classic Rock όπως το The Wall από τους Pink Floyd (1979), το Physical Graffiti από τους Led Zeppelin (1975) κ.ά.

Κάθε λωρίδα χρώματος αφορά διαφορετικό είδος μουσικής και συγκεκριμένα, Jazz, Rock, Pop, Hip Hop/Rap, Metal και άλλα -κάθε είδος μουσικής μπορεί να περιλαμβάνει υπο-ενότητες. Το Music Timeline φανερώνει επίσης, ποιας εποχής δίσκοι είναι σήμερα δημοφιλείς (π.χ. μουσική Jazz από δίσκους που κυκλοφόρησαν την δεκαετία του ’50). Το γράφημα δεν αφορά μουσική που κυκλοφόρησε πριν από την δεκαετία του 1950 καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία και επιπλέον έχει γίνει κανονικοποίηση με βάση τον συνολικό αριθμό των άλμπουμ που κυκλοφόρησαν την ίδια χρονιά (σήμερα κυκλοφορεί πολύ περισσότερη μουσική απ΄ότι στο παρελθόν). Η δημοτικότητα της κλασικής μουσικής δεν αποκαλύπτεται στο γράφημα, αφού όπως εξηγεί η Google, δεν θα ήταν αντιπροσωπευτική επειδή συνηθίζουμε να αναφερόμαστε σε αυτήν με βάση το έτος που έγινε η σύνθεση όχι η εγγραφή.

Ο χρήστης μπορεί να κάνει αναζήτηση στο Music Timeline με βάση το όνομα του καλλιτέχνη ή του άλμπουμ, ωστόσο η οπτικοποίηση των αποτελεσμάτων αποδεικνύεται χρονοβόρα διαδικασία και το αποτέλεσμα καθυστερεί να εμφανιστεί.

To Music Timeline αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της Google που επιχειρεί να οπτικοποιήσει ογκώδη και πολύπλοκα σετ δεδομένων για να εξαχθεί χρήσιμη πληροφορία υπό μορφή γραφημάτων. Εκτός από το Music Timeline στο πρότζεκτ Big Picture εντάσσονται γραφικές αναπαραστάσεις για τις επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών DDOS ανά τον κόσμο, με ημερήσια ανανέωση (Digital Attack Map), μια γραφική αναπαράσταση για την ρίζα και την χρήση λέξεων (Google Dictionary), την δημοτικότητα βίντεο από το YouTube στις ΗΠΑ (YouTube Trends Map), ένα εργαλείο που αναπαριστά την ροή επισκεπτών προς μια ιστοσελίδα-στόχο και τέλος, μια δυναμική εικόνα που αφορά αναδημοσιεύσεις στο Google+ (Google+ κύμα).

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024