Συστάσεις προς τους επαγγελματίες υγείας εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για τη συνταγογράφηση φαρμάκων που συνδυαστικά περιέχουν περισσότερα από 325 mg ακεταμινοφαίνης ανά δισκίο, ταμπλέτα ή δοσολογική μονάδα, λόγω πιθανών ηπατικών βλαβών.

Η ακεταμινοφαίνη ή παρακεταμόλη, είναι μια από τις πιο συχνά χορηγούμενες δραστικές ουσίες κατά του πόνου και του πυρετού, με ή χωρίς συνταγή γιατρού.

Ο περιορισμός της περιεκτικότητας ανά δοσολογία θα μειώσει τον κίνδυνο της ακούσιας υπερδοσολογίας η οποία μπορεί να συντελέσει σε ηπατική ανεπάρκεια, μεταμόσχευση ήπατος και θάνατο, αναφέρεται στην ανακοίνωση του FDA. Στο σκεπτικό της εκδοθείσας σύστασης αναφέρεται ότι «δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι η λήψη μεγαλύτερης της συνιστώμενης δοσολογίας, παρέχει οφέλη που να ξεπερνούν τους επιπρόσθετους κινδύνους».

Η ακούσια υπερδοσολογία από συνδυαστική χρήση φαρμάκων που περιέχουν ακεταμινοφαίνη, αναλογεί σχεδόν στις μισές περιπτώσεις ηπατικής ανεπάρκειας που σχετίζονται με την εν λόγω δραστική ουσία στις ΗΠΑ.

Ο συνδυασμός φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν ακεταμινοφαίνη χορηγείται συνήθως σε ασθενείς για την αντιμετώπιση του πόνου από οξέα τραύματα, μετεγχειρητικό άλγος, ή πόνο μετά από οδοντιατρικές επεμβάσεις.

Το Ιανουάριο του 2011, ο FDA είχε ζητήσει από τις φαρμακευτικές εταιρίες που παράγουν προϊόντα συνδυαστικής χρήσης με ακεταμινοφαίνη, να περιορίσουν την δοσολογία σε όχι περισσότερα από 325 mg ανά ταμπλέτα ή δισκίο, το αργότερο έως και τις 14 Ιανουαρίου 2014.

Ο FDA προτείνει επίσης στους φαρμακοποιούς που εκτελούν συνταγές με συνδυαστικά φάρμακα που υπερβαίνουν τη συνιστώμενη δοσολογία, να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό και να προτείνουν τη μείωση της δοσολογίας.

Στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο οργανισμός σκοπεύει να κινήσει διαδικασίες για την απόσυρση εγκρίσεων συνδυαστικών φαρμάκων που παραμένουν στην αγορά, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις των νέων συστάσεων.

Επιμέλεα: Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr