Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο ζαβολιάρης Σάια ΛαΜπεφ αποχωρεί «από το δημόσιο βίο»

Ο ζαβολιάρης Σάια ΛαΜπεφ αποχωρεί «από το δημόσιο βίο»

Την αποχώρησή του «από τη δημόσια ζωή» ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο αμερικανός ηθοποιός Σάια ΛαΜπεφ, έπειτα από το σκάνδαλο λογοκλοπής στο οποίο ενεπλάκη και τα δεκάδες -κλεμμένα- συγγνώμη που ακολούθησαν.

Την αποχώρησή του «από τη δημόσια ζωή» ανακοίνωσε, μέσω Twitter, ο αμερικανός ηθοποιός Σάια ΛαΜπεφ, έπειτα από το σκάνδαλο λογοκλοπής στο οποίο ενεπλάκη και τα δεκάδες -κλεμμένα- συγγνώμη που ακολούθησαν.

Αναφερόμενος στις «πρόσφατες επιθέσεις κατά της καλλιτεχνικής μου ακεραιότητας», ο ΛαΜπεφ στο μήνυμά του, ευχαρίστησε όσους του συμπαραστάθηκαν και ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από τον δημόσιο βίο.

Το 2012 η ταινία μικρού μήκους του ηθοποιού με τίτλο «Howard Cantour.com», η οποία αφηγείται την ιστορία ενός κριτικού κινηματογράφου και του πώς αυτός βλέπει τον κόσμο προβλήθηκε στις Κάννες.

Σύντομα αποκαλύφθηκε ότι η ταινία, η οποία είχε αποσπάσει θετικά σχόλια, έχει την ίδια ιστορία, ακόμα και τους ίδιους διαλόγους με το κόμικ «Justin M. Damiano» του Ντάνιελ Κλόους.

Αναφορά στον Κλόους δεν γινόταν πουθενά και ο ίδιος ο κομίστας δήλωσε ότι ο ηθοποιός -γνωστός από τη σειρά Transformers- δεν του ζήτησε την άδεια για χρήση του υλικού του, ούτε επικοινώνησε ποτέ μαζί του.

Ο ΛαΜπεφ παραδέχθηκε τη λογοκλοπή, λέγοντας ότι έκανε λάθος και ανήρτησε στο Internet ένα μήνυμα στο οποίο ζητούσε συγγνώμη από τον συγγραφέα.

Περιέργως όμως, αυτό το μήνυμα ήταν αντιγραφή ενός μηνύματος που είχε ανεβάσει κάποιος άγνωστος στο Yahoo Answers.

O ΛαΜπεφ συνέχισε να αναρτά μηνύματα στα οποία ζητούσε συγγνώμη, τα οποία ήταν όλα αντιγραφή άλλων, ανάμεσά τους του ράπερ Κάνιε Γουέστ, της ηθοποιού και σεναριογράφου Λίνα Ντάνχαμ κι ενός πολιτικού από το Τέξας.

Ακόμα κι αεροπλάνο νοίκιασε ο ΛαΜπεφ, το οποίο έγραψε στον ουρανό του Λος Αντζελες τη φράση «Ζητώ συγγνώμη Ντάνιελ Κλόους».

Σε άλλες τους δηλώσεις, ο ηθοποιός είχε αμφισβητήσει την αξία των πνευματικών δικαιωμάτων, λέγοντας ότι «στην ψηφιακή εποχή δεν υπάρχει λογοκλοπή, αλλά επαναχρησιμοποίηση» και ότι «από τη δεκαετία του ‘70, η οικειοποίηση στην τέχνη είναι από τα πιο επιδραστικά θέματα».

Ο ΛαΜπεφ όμως, δεν σταμάτησε εκεί. Συνέχισε να αντιγράφει τον Ντάνιελ Κλόους, αναρτώντας ένα προσχέδιο για τη νέα του ταινία, το οποίο ήταν κλεμμένο από άλλη ιστορία του κομίστα. Ο δικηγόρος του Κλόους ζήτησε από τον ηθοποιό να σταματήσει αυτά τα «παιχνίδια».

Ο αμερικανός ηθοποιός ανέβασε στο Twitter μηνύματα άλλων, οι οποίοι ανέφεραν ότι ο ΛαΜπεφ με αυτές τις λογοκλοπές, «που βγάζουν μάτια», δεν κάνει τίποτα άλλο από το να «διακωμωδεί τον παραλογισμό της σύγχρονης εποχής» κι ότι πρόκειται για ένα «έργο τέχνης».

Την απάντηση έδωσε ο ηθοποιός Πάτον Οσγουαλτ, γράφοντας στο δικό του λογαριασμό στο Twitter ότι ο ΛαΜπεφ είναι «και τρελός και ηλίθιος».

Και απευθυνόμενος στον ίδιο του είπε: «Αν πρόκειται να είσαι τόσο βλάκας, να έχεις παραισθήσεις και να είσαι και βαρετός όταν μιλάς, τότε καλύτερα να κλέβεις τη δουλειά των άλλων».

Πριν λίγες μέρες πάντως, ο Τζάστιν Μπίμπερ είχε γράψει κι αυτός στο Twitter ότι αποσύρεται από το προσκήνιο, κάτι που διέψευσε τις επόμενες ημέρες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

ΑΕΚ – Παναθηναϊκός 3-0: Πήρε το ντέρμπι και πήγε στο +4 (vids)

Η ΑΕΚ νίκησε τον Παναθηναϊκό στη Νέα Φιλαδέλφεια και βρίσκεται στο +4 από τους Πράσινους – Δύο γκολ ο Ελίασον, ένα ο Πόνσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024