Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
2014: Μια χρονιά με προοπτικές

2014: Μια χρονιά με προοπτικές

Στις όχθες του μεγαλοπρεπούς Ρήνου, στο δωμάτιό μας στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Hyatt, κοιτάζω τα πηγαινέλα των σκαφών εμπορευματοκιβωτίων που κινούνται μεταξύ των βιομηχανικών πόλεων της Ρηνανίας. Από ψηλά είναι σαν να γλιστράνε αβίαστα, φέρνοντας το φορτίο τους χωρίς θόρυβο, χωρίς προώθηση. Το μεγαλειώδες ποτάμι, καθώς συμβάλλει εδώ με τον Μάιν, τον παραπόταμό του, […]

Στις όχθες του μεγαλοπρεπούς Ρήνου, στο δωμάτιό μας στον έκτο όροφο του ξενοδοχείου Hyatt, κοιτάζω τα πηγαινέλα των σκαφών εμπορευματοκιβωτίων που κινούνται μεταξύ των βιομηχανικών πόλεων της Ρηνανίας. Από ψηλά είναι σαν να γλιστράνε αβίαστα, φέρνοντας το φορτίο τους χωρίς θόρυβο, χωρίς προώθηση. Το μεγαλειώδες ποτάμι, καθώς συμβάλλει εδώ με τον Μάιν, τον παραπόταμό του, αλλάζει τακτικά το χρώμα του: άλλοτε μολυβένιο και κατηφές, άλλοτε ασημένιο-μπλε, μια σκλήθρα φωτός.

Εδώ, μακρυά από τα καθήκοντά μου στην Αθήνα, ξεκουράζομαι λίγο και έχω αποφασίσει να γράψω το τελευταίο μου μπλογκ του 2013. Έχω ήδη διαβάσει όλα τα χριστουγεννιάτικα φύλλα των ελληνικών και βρετανικών εφημερίδων που έχω στη διάθεσή μου: για τις προσωπικότητες της χρονιάς, τα καλύτερα βιβλία και ταινίες του 2013, όσους απεβίωσαν φέτος. Αλλά διστάζω πλέον. Βρίσκω κάτι μελαγχολικό στις λίστες αυτές. Αντί να γράψω σκέψεις για την περασμένη χρονιά τώρα, να γράψω κάτι αναδρομικό όταν γιορτάσω την πρώτη επέτειο της άφιξής μου στη Ελλάδα, στα μέσα του Γενάρη.

Η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να προβλέπω παρά να ανασκοπώ. Και μάλιστα, προσβλέπω με ευχαρίστηση στις νέες δυνατότητες, νέα εγχειρήματα, νέες συναντήσεις του 2014.

Όπως πάντα, η Πρωτοχρονιά θα αποτελέσει την ευκαιρία για μεγάλα πάρτι παγκοσμίως, αλλά στη Θεσσαλονίκη θα γίνουν τα εγκαίνια για την εκδήλωση «Θεσσαλονίκη 2014: Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας», η οποία θα διαρκέσει όλο το χρόνο. Τον Νοέμβρη, η πρεσβεία μου συνεισέφερε στα προπαρασκευαστικά της εκδήλωσης (βλ. τις εικόνες στο http://www.flickr.com/photos/93707292@N08/sets/72157637690614073/), και το Βρετανικό Συμβούλιο θα παίξει επίσης έναν σπουδαίο ρόλο του χρόνου. Τα γεγονότα αυτά προμηνύεται ότι θα είναι διασκεδαστικά, και σκοπεύω να επισκεφθώ και πάλι την πόλη για να συμμετάσχω σε μερικά! Υπάρχει μια εντυπωσιακή ιστοσελίδα στο http://www.thessaloniki2014.gr.

Στις 21 Μαΐου 1864, υπό τους όρους μιας συνθήκης που είχε υπογραφτεί τον ίδιο χρόνο από τους εκπροσώπους των μεγάλων δυνάμεων (με τον νεαρό Χαρίλαο Τρικούπη να εκπροσωπεί την Ελλάδα), αποσύρθηκαν τελικά οι βρετανικές αρχές από τα Επτάνησα και τα νησιά ενώθηκαν για πρώτη φορά με το Βασίλειο της Ελλάδος. Μετά από τους ναπολεόντειους πολέμους είχαμε αποκτήσει και διατηρήσει για περίπου 50 χρόνια ένα προτεκτοράτο στα νησιά. Το 2014, έτσι, θα γιορτάσουμε την επέτειο 150 χρονών από την παραχώρηση των νησίων από τη βρετανική αυτοκρατορία και την ένωσή τους με την Ελλάδα. Μαζί με τις τοπικές αρχές στα Επτάνησα, σχεδιάζουμε μια κατάλληλη εκδήλωση για να γιορτάσουμε τους στενούς δεσμούς μεταξύ μας, και ιδιαίτερα την βρετανική κληρονομιά στα νησιά.

Το 1864 ήταν σημαντικό όχι μόνο για τη διεύρυνση του ελληνικού κράτους αλλά και για τη γέννηση του πιο σπουδαίου έλληνα πρωθυπουργού του 20ου αίωνα, δηλαδή του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όπως όλοι σας ξέρετε, χαίρομαι που μένω στην κατοικία που χτίστηκε για τον Βενιζέλο από τη δεύτερή του γυναίκα, την Έλενα Σκυλίτση-Βενιζέλου. Σκέφτομαι τρόπους για να γιορτάσουμε σε αυτή την κατοικία την επέτειο 150 χρονών από τη γέννησή του. Ίσως να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε την ερώτηση «Τι σημαίνει σήμερα ο Ελεύθεριος Βενιζέλος;»

Του χρόνου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραλάβει από τον Καναδά την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για την Ανάμνηση-Μνήμη του Ολοκαυτώματος (βλ. http://www.holocaustremembrance.com/member-countries/holocaust-education-remembrance-and-research-greece), που σκοπός της είναι να ενεργοποιεί τους πολιτικούς και κοινωνικούς ηγέτες για τη στήριξη εκπαιδευτικών και ερευνητικών δραστηριοτήτων και τη διοργάνωση εκδηλώσεων μνήμης σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Σκοπεύω να συνεργαστώ με την ελληνική κυβέρνηση, τις τοπικές αυτοδιοικήσεις και την εβραϊκή κοινότητα, ώστε να συνεχίσουμε αποτελεσματικά αυτό το σημανιτκό έργο.

Βεβαίως, η χρονιά θα είναι φορτωμένη και απαιτητική. Πολιτικά έχουμε μπροστά μας την ελληνική προεδρία του συμβουλίου υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (βλ. το μπλογκ μου των 21 Νοέμβρη) και τις Ευρωεκλογές. Οικονομικά περιμένουμε θετικές εξελίξεις στην Ελλάδα: ένα πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, ένα ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, ίσως την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη και την συνακόλουθη επιστροφή της ανάπτυξης. Κι όλοι μας ελπίζουμε να δούμε αυτές τις εξελίξεις να βελτιώνουν τις σκληρές κοινωνικές συνθήκες.

Οτιδήποτε κι αν συμβεί, είναι προφανές ότι το 2014 θα είναι σημαντικό, γεμάτο περιπέτειες. Θα έχουμε πολλά να γράψουμε. Εν τω μεταξύ και εν αναμονή της Πρωτοχρονιάς, εύχομαι σε όλους «Καλή Χρονιά! Χρόνια Πολλά!»

John Kittmer
Μάιντς, Γερμανία, 26 Δεκεμβρίου

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024