Η τεχνητή γλυκαντική ουσία ασπαρτάμη, που χρησιμοποιείται ευρέως στα αναψυκτικά με λίγες θερμίδες, δεν είναι επικίνδυνη για την υγεία εφόσον καταναλώνεται εντός των προκαθορισμένων ορίων, αποφάσισε την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Με βάση τις μελέτες και τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία σημειώνει ότι
«η ασπαρτάμη δεν προκαλεί βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα και δεν επηρεάζει τη συμπεριφορά ή τη γνωστική λειτουργία στα παιδιά και τους ενήλικες. Η ασπαρτάμη και τα υποπροϊόντα της είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση στα σημερινά επίπεδα», τονίζει η EFSA στην ανακοίνωσή της με την οποία ενημερώνει το κοινό για «την πρώτη πλήρη αποτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με αυτήν την τεχνητή γλυκαντική ουσία».

Η Ευρωπαϊκή Αρχή αναγνωρίζει πάντως ότι η φαινυλαλανίνη, ένα από τα συστατικά της ασπαρτάμης, είναι επικίνδυνο για όσους πάσχουν από φαινυλκετονουρία, ένα σπάνιο, κληρονομικό, μεταβολικό νόσημα και οι πάσχοντες δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν.

«Για τον γενικό πληθυσμό, η αποδεκτή ημερήσια λήψη των 40 χιλιοστογραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους συνιστά επαρκή προστασία. Δεν υπάρχει επομένως λόγος να αναθεωρήσουμε αυτό το όριο», κρίνει η EFSA.

Η απόφαση θα εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν επιθυμούν να μειώσουν το όριο της αποδεκτής ημερήσιας λήψης ασπαρτάμης «θα πρέπει να δικαιολογήσουν την απόφασή τους σε επιστημονικό επίπεδο», επεσήμανε ο Κλοντ Λαμπρέ, ένας από τους αντιπροέδρους της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Η Διεθνής Ένωση για τις Γλυκαντικές Ουσίες (ISA) χαιρέτισε την απόφαση η οποία «επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα περισσότερων από 600 επιστημονικών εργασιών μέσα σε διάστημα 40 ετών», με τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής της στη Γαλλία, Ερβέ Νορντμάν, να χαρακτηρίζει τη διαμάχη γύρω από την ασπαρτάμη «περισσότερο ιδεολογική παρά επιστημονική».

«Η EFSA δεν γλύκανε την άποψή της για την ασπαρτάμη», σχολίασε από την πλευρά της η ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Κορίν Λεπάζ, μέσω του Twitter, η οποία είχε χαρακτηρίσει την πρώτη, προσωρινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Αρχής ως «αντιγραφή και επικόλληση των μελετών των κατασκευαστών».

Η EFSA, που έχει κατηγορηθεί επανειλημμένως για τις «υποχωρήσεις» της απέναντι στις πιέσεις των βιομηχάνων, είχε ξεκινήσει τον περασμένο Ιανουάριο δημόσια διαβούλευση με στόχο να βελτιώσει και να οριστικοποιήσει την προσωρινή απόφασή της για την ασπαρτάμη.

Πάντως, η απόφαση της EFSA θεωρείται «νίκη» για τις εταιρείες αναψυκτικών, όπως η Coca Cola Co., η οποία χρησιμοποιεί ασπαρτάμη στα light προϊόντα της. Τον Αύγουστο η εταιρεία είχε αγοράσει διαφημιστικό χώρο σε εφημερίδες στην Ατλάντα για να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για την ασφάλεια της ασπαρτάμης. Οι μελέτες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας συνδέεαν την ασπαρτάμη με διάφορες παθήσεις και κινδύνους, όπως με εμφάνιση καρκίνου και πρόωρο τοκετό. Ωστόσο οι υπηρεσίες ασφάλειας των τροφίμων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού αμφισβητούσαν τα συμπεράσματα των μελετών αυτών.

Η ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και η χρήση της εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’80, ενώ το 1994 οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες ενέκριναν επίσης τη χρήση της σε τρόφιμα. Η ασπαρτάμη έχει κατηγορηθεί ότι ευθύνεται για την κατανάλωση περισσότερων θερμίδων από όσους την χρησιμοποιούν γιατί διεγείρει την αίσθηση της πείνας.

Σύμφωνα με τον κ. Λαμπρέ, ένα παιδί βάρους 20 κιλών μπορεί να καταναλώσει ενάμισι λίτρο αναψυκτικού με ασπαρτάμη ημερησίως, παραμένοντας κάτω από το προτεινόμενο όριο. Ένας ενήλικος βάρους 75 κιλών θα έπρεπε να πιει περισσότερα από 16 κουτάκια μέσα σε μία ημέρα για να ξεπεράσει το όριο. Ωστόσο, το να καταναλώνει κάποιος καθημερινά «έξι κουτάκια αναψυκτικού και δέκα γιαούρτια» με ασπαρτάμη «δεν εντάσσεται στο πλαίσιο μιας λογικής», υπογράμμισε ο εμπειρογνώμονας.

health.in.gr,ΑΠΕ-ΜΠΕ