Το «βραβείο της pole position» βρίσκεται στα σχέδια της FIA για την επόμενη σεζόν, ύστερα και από την αρχική στήριξη που είχε η ιδέα από τις ομάδες.

Σε συζητήσεις που έγιναν τον προηγούμενο μήνα, το ερώτημα που τέθηκε ήταν εάν ο κάτοχος της pole position κάθε αγώνα θα μπορούσε να βαθμολογηθεί για αυτή την επιτυχία του.

Αρκετές ομάδες απέρριψαν την αλλαγή στη βαθμολογική δομή του πρωταθλήματος και έτσι ο πρόεδρος της FIA, Jean Todt, πρότεινε την καθιέρωση του βραβείου «Pole Man της χρονιάς».

Η ομάδα στρατηγικής της FIA έχει συγκεντρώσει μια πρόταση κανόνων την οποία θα πάει προς επικύρωση στην προσεχή συνεδρίαση του Παγκοσμίου Συμβουλίου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού, στις 9 Δεκεμβρίου.

Αν εγκριθεί η πρόταση, το βραβείο θα απονεμηθεί στον πιλότο που θα κατακτήσει τις περισσότερες pole position μέσα σε μια αγωνιστική σεζόν. Σε περίπτωση που δύο πιλότοι έχουν κατακτήσει τον ίδιο αριθμό pole position, το τρόπαιο θα λαμβάνει αυτός που έχει τις περισσότερες δεύτερες θέσεις. Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα μετρούν αντίστοιχα οι περισσότερες τρίτες, τέταρτες θέσεις κ.ο.κ.

Σε περίπτωση που τα αποτελέσματα της σεζόν καταλήξουν σε απόλυτη ισοπαλία, τότε η FIA θα έχει το δικαίωμα να αναδείξει τον νικητή με βάση άλλα κριτήρια που θα κριθούν αναγκαία.

Η FIA εκτιμά ότι η μάχη για την κατάκτηση του τίτλου «Pole Man της χρονιάς», θα τονώσει το ενδιαφέρον των θεατών, δεδομένου ότι θα παρακολουθούν τον αγαπημένο τους πιλότο, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του αγώνα.

Ο νέος θεσμός θα δίνει επίσης τη δυνατότητα στους πιλότους να διεκδικήσουν ένα βραβείο έστω κι αν το μονοθέσιό τους δεν είναι τόσο ανταγωνιστικό ώστε να κατακτήσουν το πρωτάθλημα.

Μια σύντομη ματιά στα τελευταία πέντε χρόνια δείχνει ότι ο Lewis Hamilton ήταν ο μόνος πιλότος που κατάφερε να κοντραριστεί με τον Sebastian Vettel. Οι επτά pole position του Βρετανού το 2012, τον έφεραν στην πρώτη θέση της κατάταξης.

Το 2009, οι L. Hamilton, J. Button και S. Vettel είχαν από τέσσερις pole position o καθένας. Επικράτησε ο Γερμανός επειδή είχε τις περισσότερες δεύτερες θέσεις στις κατατακτήριες δοκιμές.

2013 – Sebastian Vettel (εννέα pole positions σε 19 αγώνες)
2012 – Lewis Hamilton (επτά pole positions σε 20 αγώνες)
2011 – Sebastian Vettel (15 pole positions σε 19 αγώνες)
2010 – Sebastian Vettel (δέκα pole positions σε 19 αγώνες)
2009 – Sebastian Vettel (τέσσερις pole positions σε 19 αγώνες και τέσσερις δεύτερες θέσεις)

auto.in.gr