«Συγγνώμη λάθος« λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για προηγούμενη ανακοίνωσή του, σύμφωνα με την οποία τα μισά από τα νέα κρούσματα HIV στην Ελλάδα αφορούν χρήστες ναρκωτικών που μολύνονται επίτηδες προκειμένου να λάβουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζητεί  συγγνώμη στο Twitter και σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Το απίθανο συμπέρασμα «είναι αποτέλεσμα λάθους» στην επεξεργασία έκθεσης που συνέταξε για τον ΠΟΥ το University College του Λονδίνου σχετικά με το χάσμα των υπηρεσιών υγείας στην Ευρώπη. Η έκθεση, η οποία ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο, έκανε ειδική αναφορά στην Ελλάδα (σελ 112) όπου σημειώνεται:

«Ο ρυθμός νέων λοιμώξεων HIV και η χρήση ηρωίνης έχουν αυξηθεί σημαντικά, με περίπου τα μισά από τα νέα κρούσματα HIV να είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης μόλυνσης προκειμένου να λαμβάνουν οι ασθενείς το επίδομα των 700 ευρώ ανά μήνα και να εντάσσονται ταχύτερα σε προγράμματα υποκατάστασης».

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση, η επίμαχη έκθεση βασίστηκε σε βρετανική μελέτη, δημοσιευμένη στην έγκριτη επιθεώρηση The Lancet, η οποία έκανε λόγο για «περιστατικά εκούσιας μόλυνσης».

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει τώρα ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για περιστατικά εσκεμμένης μόλυνσης πέρα από κάποιες «ανεκδοτολογικές περιπτώσεις».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ