Πειραματικό φάρμακο μειώνει κατά 50% την LDL χοληστερόλη σε 12 μήνες, χωρίς μάλιστα σοβαρές παρενέργειες, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η φαρμακευτική εταιρεία του νέου σκευάσματος.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το evolocumab που ανήκει στην πολλά υποσχόμενη κατηγορία των αναστολέων PCSK9, τα οποία αποτελούν μια εναλλακτική ή συμπληρωματική λύση σε σχέση με τις ευρέως σήμερα χρησιμοποιούμενες στατίνες.

Η κλινική δοκιμή του φαρμάκου διήρκεσε 52 εβδομάδες και έγινε σε 1.104 ασθενείς, οι οποίοι συνέχισαν να παίρνουν στατίνες. Κάθε ασθενής λάμβανε 420 mg evolocumab σε ενέσιμη μορφή, μια φορά το μήνα.

Μετά το τέλος της δοκιμής, το επίπεδο της λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL) είχε υποχωρήσει κατά 52% και η μείωση αυτή ήταν πρόσθετη σε σχέση με την μείωση που επέφεραν οι στατίνες. Επίσης τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν κατά 9%, ενώ η HDL χοληστερόλη αυξήθηκε κατά 9%.

Σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν στο 7,1% των ασθενών έναντι 6,3% όσων έπαιρναν μόνο στατίνες. Η αύξηση των επιπέδων των ενζύμων στο ήπαρ παρουσιάστηκε στο 1,8% των ασθενών έναντι 1,6% σε όσους έπαιρναν μόνο στατίνες.

Σύμφωνα με τον Δρ Μάικλ Κόρεν, επικεφαλής της κλινικής δοκιμής στο Κέντρο Κλινικών Ερευνών Τζάκσονβιλ της Φλόριντα, «το φάρμακο τα πήγε θαυμάσια από άποψη ασφάλειας», πράγμα που πιθανώς ανοίγει το δρόμο για την έγκρισή του από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων(FDA).

Η αναστολέων PCSK9 θεωρούνται εν δυνάμει η μεγαλύτερη πρόοδος στο πεδίο καταπολέμησης της LDL («κακής») χοληστερόλης εδώ και πολλά χρόνια. Ήδη αρκετές φαρμακευτικές εταιρίες αναπτύσσουν φάρμακα, τα οποία μπλοκάρουν τη δράση μιας πρωτεΐνης που εμποδίζει το ήπαρ να απομακρύνει την LDL χοληστερόλη από το αίμα. Εκτός της Amgen, η Pfizer και οι συνεργαζόμενες Regeneron – Sanofi βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο κλινικών δοκιμών για τέτοιους αναστολείς της πρωτεΐνης PCSK9.

Τα αυτά φάρμακα είναι πιθανότερο να χρησιμοποιηθούν πρωτίστως σε ασθενείς που δεν έχουν καλή ανοχή στις στατίνες και σε όσους συνεχίζουν να έχουν πολύ υψηλή LDL χοληστερόλη παρά τη θεραπεία τους με στατίνες.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ενθαρρυντικά, καθώς το evolocumab μπορεί να αποτελέσει μια δυνητική θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς που δεν μπορούν να ελέγξουν τα επίπεδα της χοληστερόλης τους», καταλήγει Δρ Κόρεν.

health.in.gr