Κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, με αντικείμενο τη συνέχιση της κινητοποίησης των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ, διέταξε η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτα Φάκου.

Με εντολή της κ. Φάκου, η διεύθυνση Κρατικής Ασφαλείας ανέλαβε να διερευνήσει αν η κινητοποίηση των διοικητικών υπαλλήλων στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στο Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεχίζεται, παρά την επίδοση της απόφασης του Πρωτοδικείου με την οποία κηρύχθηκε παράνομη.

Ερευνώμενο αδίκημα, βάση της εισαγγελικής εντολής, είναι η παραβίαση δικαστικής απόφασης.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, κάλεσε στο γραφείο της τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόση Πελεγρίνη για το θέμα της μη λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Η κ. Κουτζαμάνη κάλεσε τον κ. Πελεγρίνη να πιέσει τους διοικητικούς υπαλλήλους να επιστρέψουν στην εργασία τους και να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να παραβιάζονται οι δικαστικές αποφάσεις που έχουν κρίνει παράνομες τις κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων, καθώς διαπράττονται αυτόφωρα αδικήματα.

Από την πλευρά τους, οι διοικητικοί υπάλληλοι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επαναβεβαίωσαν την απόφασή τους για 48ωρη απεργία την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ στην επόμενη συνεδρίασή τους στο τέλος της εβδομάδας θα εισηγηθούν στην Ομοσπονδία τους μια 48ωρη απεργία για την ερχόμενη εβδομάδα.

Όπως ανέφεραν οι εκπρόσωποί τους, η απόφαση για την αγωγή που εκδόθηκε την Τετάρτη από το Πρωτοδικείο δεν αφορούσε τον σύλλογο του Πανεπιστημίου Αθηνών επειδή είχε κατατεθεί από το υπουργείο Παιδείας εναντίον της Ομοσπονδίας των συμβασιούχων διοικητικών υπαλλήλων που υπάγεται στη ΓΣΕΕ, ενώ οι ίδιοι υπάγονται στην ΑΔΕΔΥ και στην Ομοσπονδία των μόνιμων διοικητικών υπαλλήλων.

Από το υπουργείο Παιδείας απαντούσαν την Τρίτη σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι έχουν κατατεθεί και άλλες συμπληρωματικές προσφυγές στο δικαστήριο σχετικά με την απεργία των διοικητικών υπαλλήλων.

Ανησυχία για την παρατεταμένη απεργία στα ελληνικά πανεπιστήμια και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους Κύπριους φοιτητές εκφράζει η Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας.

Εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι η κυπριακή πολιτεία δεν έχει αναλάβει δράση για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Κύπριοι φοιτητές, τονίζοντας ότι έχει ζητήσει επανειλημμένα από το υπουργείο Παιδείας της Κύπρου να παρέμβει.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ