Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ

Αστυνομική επέμβαση για την εκκένωση της ΕΡΤ

Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ στις 04:20 και εκκένωσαν το κτίριο του ραδιομεγάρου στην Αγ.Παρασκευή. Ο εισαγγελέας ζήτησε από τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και επικράτησε μικροένταση, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες έγινε χρήση χημικών έξω από το κτίριο. Κλειστή η Μεσογείων, στις 16:00 επίσημο κάλεσμα για συγκέντρωση συμπαράστασης.

Παρουσία εισαγγελέα, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ μπήκαν στην ΕΡΤ και εκκένωσαν το κτίριο του Ραδιομεγάρου στην Αγία Παρασκευή στις 04:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Η επέμβαση πραγματοποιήθηκε από οκτώ διμοιρίες ΜΑΤ. Ο χώρος αποκλείστηκε και δόθηκε εντολή από τον εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Κατά τις πληροφορίες, επικράτησε μικροένταση και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν από τα ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με καταγγελίες έγινε και χρήση χημικών έξω από το κτίριο.

Η είσοδος στο κτίριο έχει απαγορευτεί και οι πύλες του ραδιομεγάρου έχουν κλειδωθεί με αλυσίδα και χειροπέδες.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ στήνουν έξω από το κτίριο μηχανήματα προκειμένου να εκπέμψουν πρόγραμμα, που θα μεταδοθεί μέσω του blog τους ertopen.com.

Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν αποκλείσει με κλούβες την άνοδο της Μεσογείων, ενώ και η κάθοδος της λεωφόρου έκλεισε από συγέντρωση εργαζομένων της ΕΡΤ και πολιτών που διαμαρτύρονται για την επέμβαση. Στις 16:00 το επίσημο κάλεσμα για μεγάλη συγκέντρωση συμπαράστασης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με πολιτική εντολή, μετά από συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου.

      Η επιχείρηση άρχισε περίπου στις 4:20 τα ξημερώματα της Πέμπτης με αποκλεισμό του χώρου και εντολή του εισαγγελέα στους εργαζομένους να εγκαταλείψουν τον χώρο. Η εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Μάχη Νικολάρα κατήγγειλε ότι στη διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν χημικά και οι εργαζόμενοι απωθήθηκαν.

      Η επέμβαση της αστυνομίας έγινε από την πλαϊνή είσοδο του ραδιομεγάρου, επί της οδού Δημητσάνας και έκτοτε οι δύο πύλες του ραδιομεγάρου είναι κλειστές, ενώ μπροστά τους έχουν παραταχθεί δυνάμεις της αστυνομίας. Η κεντρική πύλη του ραδιομεγάρου έχει κλείσει με αλυσίδα και χειροπέδες.

      Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΛ.ΑΣ., η επιχείρηση της εκκένωσης του κτιρίου και η καταγραφή, υπό την παρουσία εισαγγελέα, ολοκληρώθηκε στις 08:30 και η παραμονή των αστυνομικών δυνάμεων έχει την έννοια της φύλαξης του κτιρίου προκειμένου να παραδοθεί στον ιδιοκτήτη του, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών.

      Στη διάρκεια της επιχείρησης πραγματοποιήθηκαν τέσσερις προσαγωγές στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ Π.Καλφαγιάννης και ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ Νίκος Τσιμπίδας. Λίγο πριν από τις 08:00, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Ν.Δένδιας έδωσε εντολή να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες.

      Η αστυνομία έχει απαγορεύσει την είσοδο στο ραδιομέγαρο και των εκπροσώπων των ενώσεων Τύπου που βρίσκονται επί τόπου. Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του ραδιομεγάρου.

      Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση ως αντιδημοκρατική ενέργεια: Δέκα μέρες πριν από την 17η Νοεμβρίου η κυβέρνηση αποφάσισε να κάνει μία παρόμοια εισβολή στο ναό της δημοκρατίας και της ενημέρωσης τόνισε και πρόσθεσε ότι εισβολές αστυνομικών δυνάμεων σε χώρους δημοσιογραφικούς, δεν γίνονται παρά μόνο σε περίοδους εκτροπής, ή ανωμαλίας. Αυτή είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων υπογράμμισε ο κ. Σαββίδης.

      Επί τόπου βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατουλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη), που καταγγέλλει την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτίριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν το επιτρέπει.

      Στο σημείο βρίσκεται και ομάδα βουλευτών του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών η Διαμάντω Μανωλάκου και ο Σπύρος Χαλβατζής, που κατήγγειλαν την επέμβαση και επίσης ζητούν να εισέλθουν στο ραδιομέγαρο.

      Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρίσκονται εργαζομενοι στην ΕΡΤ3, πολίτες, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου), καθώς και στελέχη του ΚΚΕ, που μιλούν για «νέο «μαύρο» στην ΕΡΤ» και ζητούν να αποχωρήσουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ραδιομέγαρο στην Αγ.Παρασκευή.

      Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 και άλλων περιφερειακών καναλιών της ΕΡΤ συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

      Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ενημερώνουν για τις εξελίξεις μέσω του blog τους ertopen.com, όπου από τα ξημερώματα υπήρχε εικόνα από κάμερα στην είσοδο του ραδιομεγάρου, ενώ το μεσημέρι στήνονται μηχανήματα έξω από το κτίριο για να επαναληφθεί η εκπομπή προγράμματος.

      Μήνυμα των εργαζόμενων της ΕΡΤ:

      «Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο.

      »Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας.

      »Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός.

      »Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας»!

      Διαβάστε επίσης:

      Ηλένα Κρητικού, Αννα Ανδίρα, Βασίλης Ψυχογιός

        Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

        Sports in

        8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

        Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

        Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

        in.gr | Ταυτότητα

        Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

        Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

        Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

        Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

        Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

        ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

        Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

        ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

        Τρίτη 16 Απριλίου 2024